°C 13

DVD Bregana proslavilo 110. rođendan

11.02.2019.

Redakcija

Punih 110 godina prošlo je od 7. veljače 1909. godine, kada je u Samoborskom listu objavljena vijest da će Tvornička vatrogasna četa, oformljena radi potreba zaštite tadašnje Allnochove Tvornice štapova u Bregani, održati svoju skupštinu s namjerom da se u Bregani osnuje vatrogasno društvo.

Na proslavu svoje velike obljetnice, koja je u subotu, 9. veljače, održana u Restoranu Vilinske jame u Grdanjcima, pozvali su tim povodom svoje kolege iz svih samoborskih vatrogasnih društava, prijatelje iz slovenske Brestanice, Obrežja i Ribnice, Buševca, Jastrebarskog, Kerestinca, Zaprešića i Svete Nedelje, gradske čelnike i vodstva vatrogasnih zajednica Samobora i Zagrebačke županije, predstavnike tvrtki i obrta koji ih sustavno podupiru i pomažu im u radu.

Dvjestotinjak uzvanika uvodno je pozdravio domaćin, predsjednik DVD-a Bregana Vladimir Hribar, zahvalivši svima na dolasku, a zatim i na podršci koju uživaju u svojoj lokalnoj sredini, od Grada Samobora pa nadalje. Posebno je zahvalio obiteljima svih vatrogasaca, jer njima je zapravo najteže i bez njihovog strpljenja i razumijevanja ne bi bilo ni uspješnih vatrogasaca.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Mladen Žitković, uz čestitke i zahvalu na dobroj i profesionalnoj suradnji, društvu je prigodno darovao i 5 pari zaštitnih rukavica i potopnu pumpu, koje će im dobro poslužiti kod budućih intervencija.

Prije svečane dodjele priznanja sve prisutne pozdravio je zamjenik župana Zagrebačke županije i počasni član DVD-a Bregana Hrvoje Frankić, koji je vatrogascima poručio da su i u županiji itekako svjesni bitnosti vatrogastva i vatrogasaca, ne samo radi sposobnosti koje iskazuju na terenu, već i zbog značaja za sredinu u kojoj žive, jer su velikim dijelom ujedno i okosnica društvenog života u svojim mjestima.

Priznanja su potom uručena svima koji su pripomogli radu društva tijekom proteklih godina, medalju za 10 godina rada u društvu primila je Matea Hribar, dok je srebrna medalja uručena Vladimiru Šipragu, a posebno priznanje dodijeljeno je Prostovoljnom gasilskom društvu Brestanica iz Slovenije u povodu 40 godina pobratimstva.

Velika proslava nastavljena je uz bogatu večeru i ples i uz pratnju muzičara iz sastava Stare kočije.

(Izvor/Foto: Grad Samobor)

Galerija slika

DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan DVD Bregana proslavilo 110. rođendan