°C 30

Orle: U subotu 10. izdanje „Kosci za kosce“

01.08.2018.

Redakcija

Na Odranskom polju u Selcu, Veleševec, u općini Orle, ove vas subote očekuje jubilarno deseto izdanje manifestacije „Kosci za kosce“ na kojoj se već tradicionalno traži najbolji kosac županije.

Posjetitelje uz natjecanje u košnji ručnom kosom očekuju i vožnja konjskim zapregama uz rijeku Odru, predstavljanje rezultata istraživanja ptice kosac u Odranskom polju, informacije o statusu projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri te prikaz kako je nekad košnja izgledala i što je bio čiji zadatak.

-Natjecanje u košnji ručnom kosom održava se s ciljem očuvanja prirodnih staništa ptice kosac koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa pa su zbog toga kosci (i ptica i čovjek) svojevrsni simbola suživota ljudi i prirode- rekli su iz Javne ustanove Zeleni prsten koja je ujedno i organizator ove posebne manifestacije.

Kako kažu, prijaviti se mogu i oni manje vješti zato što žiri ocjenjuje i umjetnički dojam, a nagrade su spremne. Prijave traju do 3. kolovoza, a prijaviti se možete na mail zeljka@zeleni-prsten.hr ili na broj 099/3375-134.

Svečano otvorenje 10. jubilarne manifestacije zakazano je u 17 sati kada će se predstaviti rezultati istraživanja ptice kosac na Odranskom polju, informacije o projektu  „Obnova drvenog mosta na rijeci Odri“ te dodijeliti priznanja i zahvalnice, a prikazat će se košnje ručnom kosom i vožnja konjskim zapregama uz rijeku Odru.

Samo natjecanje u košnji ručnom kosom započet će u 18 sati, a nakon što se pronađe najbolji kosac županije od 20 sati za sve goste slijedi druženje i lovačka zabava u LD „Patka“.

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije