°C 15

Četvrti gastro susreti u Rudama

09.07.2018.

Vana Pocrnjić

Uz Dane Rudarske greblice, manifestacije koja ove godine obilježava 1/3 stoljeća svojeg postojanja, već četvrtu godinu zaredom, dan prije nego se svi okupe na igralištu u Rudama u čast svojeg "tenkog" kolača koji je prehranio brojne Rudare i rudare, organiziraju se i Gastro susreti ispred Rudnika sv. Barbare.

U subotu, 7. srpnja, kuharskim ekipama zadana tema je bila spravljanje jela na žaru, odnosno roštilju, a ozbiljnog i osjetljivog posla kojim bi zadovoljili istančane nepce žirija i posjetitelja primilo se 5 timova. Osim svih mogućih vrsta mesa, na visokoj vatri završili su i svakojaki povrtni prilozi, a o svemu su na koncu, što se tiče gastronomskih užitaka, odlučivali pomno birani začini i ostali dodaci primjereni ovakvim jelima.

Veselo i prijateljsko druženje kuhara, ali bez odavanja samo njima znanih kulinarskih detalja, privuklo je i brojne posjetitelje, koji su kupnjom narukvice za 50 kuna mogli degustirati sve pripravljene delicije, kao i ponudu domaćih vina i piva. Rudari su k tome dodali i svoje "rudburgere" i neizostavnu greblicu, a svoje tradicionalne proizvode na zasebnim štandovima nudili su još Talijani i Slovenci.

Žiri u sastavu Silvija Munda, Tomislav Stiplošek, Višnjica Munda, Marija Tomašković i Željko Kupres prvim mjestom nagradio je Cure na zadatku iz Ruda, drugi su bili Zeppelini iz Bjelovara, a treća ekipa Šareni brk, također iz Ruda.

Publika, koja je također okusno ocjenjivala ponuđeno, prvo mjesto dodijelila je Šarenom brku, a zatim redom Geodetima iz Bjelovara i Jozi i njegovim anđelima iz Ruda.

(Izvor i Foto: Grad Samobor)