°C 22

Jane će pjevati u Južnoj Africi, Lukavčani u Indoneziji

04.07.2018.

Redakcija

Egzotično ljeto imat će ove godine gorički folkloraši, članovi KUD-a Stari grad iz Lukavca pripremaju se za festival u dalekoj Indoneziji, a Jane se spremaju za World choir games koje se održavaju u Južnoj Africi.

Nakon zlatne medalje u jednoj od kategorija koje su osvojile prošle godine na Šri Lanki, Jane se uvježbavaju za nastup na još jednom svjetskom natjecanju, World choir games koji će se održati u Tshwani u Južnoafričkoj republici. U trećem gradu po veličini u svijetu od danas, 4. srpnja, pa do 14. srpnja, nastupit će 16.000 natjecatelja, u natjecateljskom djelu i otvorenom dijelu su po 27 kategorija. Jane i Jankići nastupit će u natjecateljskom dijelu koji starta 10. srpnja.

-To nam je peta Olimpijada zborova, nastupamo u kategoriji folklornog pjevanja s instrumentalnom pratnjom. Riječ je o najvećem zborskom svjetskom natjecanju na kojima smo prethodnih godina osvojili tri zlata i srebro. Natjecanje okuplja oko 400 zborova, njih vrednuje sedmeročlani žiri koji je sastavljen od vrhunskih stručnjaka iz cijeloga svijeta, a ocjenjuju sve od općeg dojma izvedbe do intonacije i drugo-rekao nam je Danijel Skrbin, organizacijski voditelj Jana.

Uz samo natjecanje Jane će kao i drugi sastavi sudjelovati na raznim koncertima u sklopu programa Olimpijade zborova, nakon dugih priprema priznaju da očekuju medalju.

-U Rigi smo bili prije četiri godine osvojili zlato, lani na Šri Lanki isto i ove godine priželjkujemo medalju. Za to smo se spremali zadnjih mjeseci, sve smo podredili pripremama za ovo natjecanje na kojem među zborovima iz cijeloga svijeta predstavljamo Veliku Goricu, Zagrebačku županiju i naravno Hrvatsku-dodao je Skrbin.

 

Posljednju probu Jane su odradile ovih dana te sutra ujutro kreću na dalek put. Uz Jane hrvatske boje brane i muška i ženska Klapa Kastav te Čarobna frula.

Lukavčani se spremaju za Indoneziju

Kulturno-umjetničko društvo Stari grad Lukavec u kolovozu kreće put Indonezije. Tamo će sudjelovati na međunarodnom festivalu folklora "Polewali Mandar international folk and art festival". Festival je to koji se održava po treći put, a organizira ga Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF). Uz Lukavčane i domaćine na njemu će nastupiti još petero društava iz Meksika, Latvije, Tajlanda, Poljske i Tajvana.

-Ovo je prvo naše sudjelovanje na festivalu u organizaciji CIOFF-a i želja nam je ostaviti najbolji dojam i dostojno predstaviti naš grad i cijelu Hrvatsku-rekla je Elizabeta Stipetić iz KUD-a Stari grad.

Festival se održava od 1. do 6. kolovoza, a Lukavčani se pripremaju naveliko kako bi pokazali najbolje izvedbe u Indoneziji.

-Budući da smo u obvezi pripremiti sat vremena programa, naše su probe intenzivne i trajat će sve do polaska na put. Veselimo se ovom putovanju i koristimo priliku zahvaliti svima koji su nam pomogli u realizaciji projekta-dodali su iz KUD-a Stari Grad, a njima, kao i Janama želimo puno uspjeha na svjetskim pozornicama.

(foto:Facebook Jane/Iva Lulić, KUD Stari grad)