°C 14

Vrbovec: Jozo Zubak-Did izdao treću zbirku pjesama

19.11.2017.

Igor

Pjesnik Jozo Zubak Did orač je po tajnovitim poljima filozofije, religijske umjetničke, tradicijske povijesne – vlastite upitnosti.

Jedan od korisnika Caritasove kuće za starije i nemoćne osobe "Sv.Kamilo de Lellis" u Vrbovcu Jozo Zubak Did, ovih je dana imao ponovo razloga za posebno uzbuđenje. Nakon objavljenih knjiga pjesama „ONI ni SAM JA“ i „Izmješteno slovo“, ovih mu je dana iz tiska izašla i treća zbirka pjesma pod naslovom „Spone“.

Jozo Zubak-Did u proslovu ističe:"Pjesnik niti propovijeda, niti nagovara na bilo šta. On jednostavno slobodno sačinja iz sebe sama, kao iz ništa, u jeziku-ono čega još nije bilo. Pjesnik i ovo dodaje: Istina nije samo u ponavljanju. Ona je čuvarica misli o sebi , daleko od obreda ropskog podražavanja starih pisama kad se želi propovijedati, te za njegovo odbijanje nitko od modernog povijesnog ljudstva ne može biti odgovoran. I dalje ostaje pjesništvo nešto krhko promičuće običnoj svijesti da upriličuje sebe samo iskačući iz običnosti, nudeći pokoji bljesak bude li otkriven".

Zbirka pjesama „Spone“ donosi 69 pjesama , a podijeljena je u tri dijela: I-Duh bojažljivosti ( 30 ), II- Nadomjestak preko smrti ( 31 ) i III -Naputak za dalje ( 8 pjesama).  U pogovoru zbirke pjesama Dinka Martinović Ivurek, prof. koja je priredila zbirku za tiskanje, naglašava:

-Zašto su riječi veća nijemost, od skrušene šutnje... Retorički se pita Jozo Zubak u svom najvećem blagoslovu i svom najvećem prokletstvu – RIJEČI. Pita se i ne nudi odgovor , jer on ne piše i ne stvara riječ. ON JEST RIJEČ. Kao ona što bijaše u početku. Ona riječ iza koje dolazi život i svo dobro i sve zlo koje nam daruje ( „ Život je uvijek veći od mene“ ) A svoje poistovjećivanje s riječju, baš najrječitije kazuje u stihovima: Riječi su neke toliko poznate, Da bi ih trebalo umiroviti, Ili uputiti na skrb u dom za nemoćne..

Na pitanje autora, zašto piše, odgovor je jedan: “Sve ovo napisano je da potvrdi egzistenciju na umjetan način koji ostaje zbiljskiji od stvarnog“.

Tko je Jozo Zubak?
Pjesnik Jozo Zubak ( 1936.) iz Plejana u Bosni i Hercegovini učiteljsku školu završava u Derventi, službuje u Jajcu, studira filozofiju i književnost u Vrhbosni. A cijeli životni vijek, koji baš sada, njedri najdozrelije plodove, proučava, opservira i reklo bi se –ore po tajnovitim poljima filozofije, religijske umjetničke, tradicijske, povijesne- vlastite upitnosti. U progonstvu je od 1992., a od 2009. živi u Caritasovoj kući za starije i nemoćne osobe „ Sv. Kamilo de Lellis“ u Vrbovcu. (Piše: Dragan Vicković)