°C 14

[VIDEO] Goričani u Europi bili 27 minuta: Pobjednički kraj sezone za pamćenje!

26.05.2019.

Damir Žbulj

San je trajao 27 minuta! Naime, toliko je prošlo od pogotka koji je zabio Kristijan Lovrić za vodstvo kod Lokomotive do onog kojeg je u Gradskom vrtu primio Inter iz spektakularnog slobodnog udarca Ukrajinca Lope, u samom finišu prvog poluvremena...

Gorica se nadala čudu, pobjedi zaprešićke momčadi u Osijeku i svom slavlju u Kranjčevićevoj ulici, ali na kraju, Osijek je ipak pobjedom nad Interom osigurao mjesto u Europi, čak i ispred Hajduka, koji je uvjerljivo u posljednjem kolu poražen na Maksimiru od Dinama, na proslavi naslova prvaka zagrebačke momčadi.

Gorica je kod Lokomotive odradila svoj posao na najbolji mogući način. Upisala je 3:2 pobjedu, vrhunski je zaključila sezonu za pamćenje i trener Sergej Jakirović može se mirno okrenuti izazovima koji ga čekaju u novoj sezoni. Debitirao je u posljednjoj utakmici u prvenstvu i mladi domaći dečko Krešimiri Krizmanić, koji je baš produljio vjernost klubu i strateg Gorice je još jednom pokazao kako je ovo dugoročan projekt u kojem će prije ili kasnije turopoljski prvoligaš napraviti i međunarodni iskorak.

Ove sezone su nedostajale sitnice, nedavni remi kod Rudeša i izgubljeni bodovi sigurno će još neko vrijeme 'proganjati' Jakirovića, no, Gorica se ove sezone pokazala kao sjajna momčad, koja je ostvarila fantastičnih 59 bodova i koja ima potencijala za daljnji napredak.

Odluka je pala u nastavku susreta, a nakon što je Lokomotiva izjednačila iz penala, Gorici su utješno slavlje osigurali Miya i Lovrić, svojim drugim pogotkom.

Pobjednički kraj sezone donio je barem malo zadovoljstva i nadu kako će iduće sezone Gorica biti još bolja i konkurentnija.

Dinamo je zasluženo proslavio novu titulu, Rijeka je osvojila titulu viceprvaka i osvojila Kup, dok su Hajduk i Osijek na kraju ipak zasluženo izborili svoje mjesto u Europi iduće sezone. Goričani će tek sada imati dodatni motiv i priliku na travnjaku pokazati kako vrijede i puno više od petog mjesta kojeg su osvojili u ovoj povratničkoj prvoligaškoj sezoni za turopoljski nogomet.

"Sve svoje prilike smo iskoristili. Uspjeli smo zabiti gol više. Čestitam momcima na odigranoj utakmici, na prikazanoj energiji. To je ono što nas je krasilo većinu sezone. Osvojili smo sjajnih 59 bodova, ali čestitam Osijeku na zasluženom plasmanu u Europu i nadam se kako će nas tamo dostojno predstavljati," naglasio je trener Jakirović.

"Znali smo rezultat iz Osijeka, pa imamo mobitele, ali nismo se obazirali na to. Željeli smo pobjedu, prvenstveno jer smo ove sezone imali negativan omjer s Lokosima. Osvojili smo samo jedan bod i željeli smo se revanširati za dva poraza koja su nam nanijeli ove sezone."

Pohvalio je doprinos Kristijana Lovrića, koji je u drugom dijelu sezone zabio većinu svojih golova. Zaustavio se na deset golova i osam asistencija...

"Kad smo prodavali Atiemwena rekao sam kako imamo unutarnje rezerve. Prije svih tu sam mislio na Lovrića i Čabraju. Puno je to posljedica rada našeg stručnog stožera, a puno je i stvar povjerenja. Konačno je posložio neke stvari u svojoj glavi i najbolji mogući način mu se vratilo."

Jakirović se ne brine za sastav momčadi u novoj sezoni.

"Svi igrači imaju ugovore još barem godinu dana. Vidjet ćemo tko će otići, a tko ostati. U klubu će odlučiti ako stigne neka ponuda, jer ovo je prije svega biznis. Ali, nema veze. Znamo koga trebamo dovesti, znamo gdje nam trebaju igrači i vjerujem da ćemo dobro odraditi prijelazni rok."

Gorica je i ove sezone imala primarni cilj opstanak u Prvoj ligi. Sve ostalo je debeli bonus...

"Želimo ploviti što mirnije prvoligaškim društvom. Vidjet ćemo kako će se nova sezona razvijati. Odmor traje do 14. lipnja i onda ćemo se okupiti i polako ekipirati. Ponavljam, 90 posto kadra je manje više poznato," zaključio je za kraj.

HT Prva liga:
1. Dinamo Zagreb 36 29 5 2 92
2. Rijeka 36 19 10 7 67
3. Osijek 36 18 8 10 62
4. Hajduk 36 17 11 8 62
5. HNK Gorica 36 17 8 11 59
6. Lokomotiva 36 13 10 13 49
7. Slaven Belupo 36 7 16 13 37
8. Inter Zaprešić 36 9 4 23 31
9. Istra 1961 36 6 7 23 25
10. Rudeš 36 3 5 28 14