°C 6

Svečana akademija KK Gorica: Ambiciozno ćemo jurišati prema vrhu hrvatske košarke

14.09.2019.

Damir Žbulj

U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je svečana akademija povodom 50. rođendana KK Gorica. Prekrasno je bilo vidjeti sve generacije goričkih košarkaša na jednom mjestu, prisjetiti se bogate klupske povijesti, entuzijazma, uloženog truda i odricanja, ali i vidjeti kako je klub danas u dobrim rukama i kako je pred njim svijetla budućnost.

Od prvog predsjednika Josipa Jože Šipušića pa do današnjeg Duška Radovića bilo je puno uspona, ali i padova, no, najvažnije je kako u prvih 50 godina ima izuzetno puno pozitivnih uspomena, koji će sigurno biti temelj daljnjeg razvoja košarke u Velikoj Gorici, što je bilo i prikazano u prigodnom dokumentarnom filmu o rođendanskom slavljeniku KK Gorica.

Košarka je u Veliku Goricu stigla i prije nego je osnovan klub, a za sve su bili zaslužni naši vatrogasci, koji su se na jednom natjecanju u Zadru po prvi puta susreli s košarkaškom loptom i obručem pa je na prostoru ispred tadašnje Gasilane u Zagrebačkoj ulici na zid postavljen koš, nabavljena je lopta i krenula je avantura koja traje 50 godina...

"Velika mi je čast i privilegija biti na čelu kluba u proslavi ovog velikog jubileja," istaknuo je između ostalog predsjednik Radović pa dodao:

"Naš klub ima osnovu i obvezu da se u budućnosti nametne košarkaškoj javnosti Velike Gorice, Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske. Mogu vam obećati kako ćemo ustrajati na izgradnji dugoročnog i održivog sustava, u svim segmentima, stručnom, administrativnom i financijskom. S ciljem postizanja još boljih rezultata moramo pojačati rad s mlađim uzrastima, jer to je ulaganje u budućnost kluba."

"Imamo ambiciju veliki prošlosezonski rezultat potvrditi i ambiciozno jurišati prema vrhu hrvatske košarke. Mnogi će reći kako je lako obećati, ali vas uvjeravam kako ćemo ustrajati u realizaciji zacrtanih projekata i da ćemo se u budućnosti okititi jednim od trofeja!"

Joža Šipušić u duhovitom se tonu prisjetio dana osnivanja te je slikovito opisao ta vremena prije 50 godina u našem gradu. Zahvalio je svima na pomoći, prvim igračima, trenerima...

"Ispunjava me zadovoljstvom činjenica da i danas u Velikoj Gorici gledamo košarku na vrhunskoj razini, a želja mi je da i dalje KK Gorica bude mjesto okupljanja mladih i da ostvaruje brojne uspjehe na svim poljima djelovanja," izmamio je veliki osmjeh i pljesak svih okupljenih.

Uz brojne uvažene goste, od predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Stojka Vrankovića, preko legendi hrvatske košarke Pina Gjergje i Zdravka Jeraka pa do gradonačelnika Dražena Barišića i njegovih zamjenika Krešimira Ačkara i Ervina Kolarca. Bio je tu i danas saborski zastupnik, a prije i igrač i predsjednik KK Gorica Ivan Šuker pa potpredsjednica državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić, izaslanik državne tajnice središnjeg državnog ureda za sport Kristijan Slačanac, zamjenik predsjednika skupštine Zagrebačke županije Zvonko Kunić, izaslanica župana Zagrebačke županije, pročelnica upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Županije Mirela Katalenac, izaslanik predsjednika HOO-a Ivan Jelenčić, pomoćnik glavnog tajnika HOO za lokalni sport Siniša Krajač, zamjenik predsjednika Zajednice sportskih udruga i Saveza Zagrebačke županije Boris Makarun, zamjenik glavnog tajnika Zagrebačkog sportskog saveza Tonči Anzulović, predsjednik Košarkaškog saveza Zagrebačke županije Igor Mužina, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice Goran Kovačić te mnogi drugi uglednici.

"Čestitam svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proteklih 50 godina. Nisu to samo igrači i treneri, to su i njihove žene, majke i djeca, svi navijači. Pozivam sve da tako surađujemo i dalje," istaknuo je između ostalog u svojoj poruci prvi čovjek Velike Gorice.

Veliku svečanost, kroz koju nas je suvereno vodila Ana Katulić, uveličale su i naše turopoljske Jane, koje su na otvaranju izvele himnu te cijeli program prigodno obilježile s nekoliko sjajnih izvedbi, čime su oduševile publiku u POU.

Završnica programa obilježena je dodjelom zahvalnica i priznanja samo nekima koji su obilježili 50-godišnju povijest i dali svoj doprinos u funkcioniranju, rastu i razvoju velikogoričke košarke.

Zahvalnice su dobili predstavnici institucija za dugogodišnju suradnju (Zagrebačka Županija, Grad Velika Gorica, Središnji državni ured, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski košarkaški savez, Košarkaški savez Zagrebačke županije, Košarkaški savez Zagreba, Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice), sponzori (PPS Galeković, Gašparić Auto, Gradnja Čukelj, Ljekarne Zagrebačke županije, Matić d.o.o., Studio Jotić d.o.o., BBM Softver, Teh-cut, Naturalis d.o.o).

KK Gorica je svojevremeno imao i žensku sekciju, a priznanja su dobile Sanja Draženović Kudrna, Dijana Palada, Danica Matić, Suzana Perlić, Nataša Poljak, Marie Rajković, Bore Kolaj, Kristina Benković Lelas, Renata Sedlar, Mirjana Pisačić, Ankica Rojko, Biserka Galenić, Gordana Mikulčić Krnjaja, Domagoj Prcić Bilić, Stjepan Matušić...

I istaknuti treneri kroz povijest dobili su svoje zahvalnice (Mladen Momčinović, Ivan Čuić, Jadranko Perlić, Silvije Jenkač, Damir Budak, Željko Ciglar, Dražen Arbanas, Ivica Draženović, Mirko Kovčalija, Mladen Starčević, Ivan Stanišak, Dominik Živković, Zvonimir Kovačević, Josip Sesar) ...

... ali i igrači (Vjekoslav Bakov, Dražen Budak, Igor Ciglar, Ante Čuić, Damir Filipančić, Drago Holub, Željko Jotić, Ante Jukić, Filip Lasić, Ivan Majcunić, Darko Novak, Ivan Papac, Marko Petrović, Ljubo Prgomet, Ante Mašić, Igor Radić, Nenad Rožić, Robert Troha, Dorijan Vajdić, Marin Župetić, Bela Štadler)...

Svoje priznanje za klupski rad preuzeli su Josip Šipušić, Zlatko Božić, Ivan Matanović, Zlatko Šostar, Alojz Zagorac, Vid Križanić, Zlatko Jotić, Ante Balončić, Pero Bevanda, Damir Pavličević, Luka Živanović, Ivan Šuker, Mirko Matić, Duško Radović, Branko Šafranić, Darko Ćopić, Goran Kovačić...

"Od onoga čime smo počeli do današnjih dana veliki je napredak postignuti i ogromna je razlika. U ono vrijeme mi smo se košarkom bavili u potpunosti amaterski, bila nam je to više samo igra, manje natjecanje. Bilo je važno uživati i to sam nastojao kao trener usaditi svojim igračima. Prvenstveno taj osjećaj da se igraju, ali i da nadograđuju svoje znanje i postižu uspjehe kao što su ih postizali. Današnji klupski pogon i ondašnji ne mogu se usporediti, ali to je dobro jer se tako dobiva kvaliteta. Današnja KK Gorica je uspjeh, za jedno ipak malo mjesto s ograničenim resursima. No, taj uspjeh je velik i rezultat zajedničkog rada, od trenerskih stručnjaka , igrača, uprava pa do javnih radnika i politike koji su svi to omogućili. Jako mi je drago zbog toga, jer sam i ja utkao dio sebe u ovaj klub i njegove rezultate," poručio nam je za kraj ove povijesne proslave prvi trener Goričana Mladen Momčinović.