°C 10

Sjajno otvaranje nastavka sezone i slavlje Žutih nad izravnim konkurentom!

01.02.2020.

Damir Žbulj

Nogometaši Intera sjajno su otvorili proljetni nastavak prvoligaške sezone, pobjedom bez primljenog gola protiv izravnog rivala u borbi za opstanak, pulske Istre 1961.

Žuti nisu mogli bolje krenuti u dvoboj, jer su već u 11. minuti fantastičnim pogotkom Josipa Mitrovića probili obranu gostiju.

Odluka je pala sredinom prvog poluvremena, nakon ubačaja s lijeve strane Petar Bosančić loptu je poslao u vlastitu mrežu. Pokazalo se kako je to bilo za konačnih 2:0 (2:0).

Željko Petrović priželjkivao je ovakav službeni debi na klupi Intera, poslije trenerske smjene i odlaska Samira Toplaka, na gradskom stadionu u Zaprešiću koji od nedavno nosi ime Ivan Laljak – Ivić, u čast legendarnog klupskog čelnika koji je preminuo 2013. godine.

"Ovo su vrlo važna tri boda. Po prvi put sam vodio ligašku utakmicu u Zaprešiću i najbitnije je da smo ostvarili cilj i osvojili tri boda. Igrom sam polovično zadovoljan, ali karakterom i borbenošću sto posto. To je bilo na maksimumu tijekom sve 93 minute utakmice. Pozicijska igra nije bila na razini koju smo imali tijekom priprema i to me zabrinulo, ali sada je najvažnije bilo pobijediti u ogledu s izravnim konkurentom," istaknuo je strateg Žutih.

Bio je to treći međusobni ovosezonski prvenstveni susret ova dva kluba i prva pobjeda Intera. Na startu prvenstva u Zaprešiću slavila je Istra (2:0), a početkom listopada u Puli je bilo 2:2.

"Naravno da nismo tako priželjkivali ulazak u nastavak prvenstva. Inter je iz prva dva udarca po golu zabio dva pogotka i tu se utakmica prelomila. Imali smo dosta situacija u kojima smo mogli  biti opasniji, ali nismo nažalost pogodili," rekao je velikogorički stručnjak Ivan Prelec na klupi Istre 1961. 

VAR

Ovo je bila i povijesna utakmica za hrvatski nogomet, jer je prvi puta korištena VAR tehnologija, kao pomoć sucima kod spornih situacija.

Dvoboj je na terenu vodio sudac Ivan Bebek, dok je prvi video pomoćni sudac (VAR) u povijesti HT Prve lige bio Fran Jović, uz pomoćnika (AVAR) Igora Krmara. Osim tihih provjera, utakmica nije zahtijevala intervencije.

“Drago mi je što smo konačno krenuli s VAR-om nakon opsežnih priprema i hvala još jednom svima koji su sudjelovali u uvođenju VAR-a, kao i klubovima, trenerima, igračima i medijima na suradnji i podršci. VAR je važan novi korak naprijed hrvatskog nogometa i ne sumnjam da će puno učiniti za jačanje povjerenja u hrvatske suce i suđenje,” rekao je dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije nogometnih sudaca, ujedno i projekt manager uvođenja VAR-a u Hrvatskoj Ante Kulušić, piše hns-cff.hr.

Kroz propisanu edukaciju osposobljeno je 16 glavnih sudaca za suđenje sa sustavom VAR te 11 pomoćnih video sudaca (VAR) kao i 13 AVAR-a, uz pet tehničara.

U subotnjim susretima 20. kola sastaju se Lokomotiva i Rijeka u 15 sati te Slaven Belupo i Dinamo u 17.30.

Varaždin će u nedjelju ugostiti Hajduk (15.00), dok je Gorica domaćin Osijeku (17.30).

Inter se ovom pobjedom učvrstio na osmoj poziciji sa 16 bodova, četiri više od Istre 1961 i Varaždina, koji u nedjelju dočekuje Hajduk.

INTER-ZAPREŠIĆ: Frelih, Rom, Van Bruggen, Savić, Bosec, Postonjski, Mlinar, Mitrović (od 86. Benčić), Conev, Serderov (od 82. Zamouri), Mamut (od 75. Bilobrk).

HT Prva liga:
1. Dinamo 19 +28 47
2. Hajduk 19 +13 35
3. Rijeka 19 +9 34
4. Osijek 19 +12 33
5. Gorica 19 -1 29
6. Lokomotiva 19 +2 28
7. Slaven Belupo 19 -17 18
8. Inter-Zaprešić 20 -14 16
9. Istra 1961 20 -16 12
10. Varaždin 19 -16 12