°C 14

Potop u Splitu: Hajduk bez milosti utrpao Gorici šest komada

24.02.2020.

Damir Žbulj

Bila je to utakmica za zaborav nogometaša Gorice, koji su na splitskom Poljudu protiv Hajduka doživjeli najteži poraz u ove dvije prvoligaške sezone. Hajduk je slavio s ogromnih 6:0 (3:0). 

Sve je krenulo nizbrdo u 11 minuti, kad je nakon dugotrajnog vijećanja i korištenja VAR tehnologije priznat pogodak domaćih...

Mijo Caktaš je prema odluci sudaca izbjegao zaleđe, igrači Gorice su zastali nakon što je pomoćni sudac signalizirao nedozvoljenu situaciju, a kapetan Hajduka je ispred Kahline nesebično uposlio Krekovića, kojem je to bio prvijenac u bijelom dresu.

Imali su Goričani u otvaranju dvoboja svoje prilike, točnije Lovrić, koji je u dva navrata na muke stavio vratara Posavca, ali nakon što je veliku pogrešku u 35. minuti napravio Babec i omogućio Jairu da pokupi loptu ispred Steenvoordena i sjuri se i poentira za 2:0, kao da je već tada utakmica bila odlučena.

Jakirović je u izostanku kartoniranog Jovičića, najboljeg stopera Gorice, eksperimentirao sa sastavom. Od početka je krenuo s tri stopera, Perišom, Steenvoordenom i Krizmanićem, bokove su trebali 'čuvati' Dvorneković i Čabraja, u sredini veznog reda bili su Suk i Babec, na krilima Mathieu i Lovrić, a u špici Ndiaye. Nije to dobro funkcioniralo i bilo je i prije poluvremena jasno kako treba nešto mijenjati...

Pet minuta prije predaha Kahlina je i treći put morao po loptu u mrežu, poslije sjajne akcije Hajduka. Prvo je Jairo petom izbacio dvojicu Goričana, Dvornekovića i Perišu, onda je Tahiraj 'prodao tunel' Steenvordenu i u sredini kaznenog prostora uposlio Caktaša, koji kroz noge Krizmanića matira nemoćnog vratara Gorice.

Strateg Gorice je reagirao na poluvremenu, izvadio je Perišu i Babeca, uveo Golubickasa i debitanta Kalika, koji je upravo stigao iz Hajduka. Međutim, ništa se nije promijenilo.

Već u drugoj minuti nastavka bilo je 4:0, Tahiraj je dubinskom loptom proigrao Jaira, koji povratnom loptom pronalazi egzekutora Caktaša.

Niti deset minuta kasnije Kalik je skrivio kazneni udarac, kojeg je realizirao Jairo, dok je konačni rezultat postavio Eduok, poslije katastrofalne reakcije frustriranog Kahline. koji je istrčao daleko od svog gola, ali nije zaustavio dugu loptu prema napadaču Hajduka.

Ovakvi porazi mogu dobro uzdrmati svlačionicu, no, Gorica je pod Jakirovićevim vodstvom već do sada nebrojenu puta znala dokazati kako je prava ekipa. To će biti potrebno pokazati na travnjaku Gradskog stadiona već u petak, kad u goste stiže Ivan Prelec i njegova Istra 1961, koji Goričani u dva prvenstvena ovosezonska okršaja nisu uspjeli svladati. Oba puta je završilo bez pobjednika (1:1, 2:2) i ako se žele zadržati snovi o Europi pobjeda je imperativ!

Gorica je upisala osmi poraz i na šestoj je poziciji s 31 bodom, šest manje od pete Lokomotive.

HT Prva liga:
1. Dinamo 23 +32 56
2. Hajduk 23 +22 44
3. Rijeka 23 +10 41
4. Osijek 23 +12 38
5. Lokomotiva 23 +6 37
6. Gorica 23 -9 31
7. Slaven Belupo 23 -19 22
8. Inter-Zaprešić 23 -16 17
9. Istra 1961 23 -17 16
10. Varaždin 23 -21 15