°C 6

Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama

26.09.2018.

Redakcija

U ponedjeljak, 24. rujan, je diljem Europe započelo obilježavanje „Europskog tjedna sporta“, a toj velikoj inicijativi ove su se godine po prvi puta pridružile i velikogoričke osnovne škole sa svojim školarcima od 1. do 4. razreda.

Zbog izrazito lošeg i kišnog vremena u nedjelju, 23. rujna, prve aktivnosti Tjedna održane su u ponedjeljak,24. rujna, u Osnovnoj školi Nikole Hribara, a na njima je u oba turnusa sudjelovalo 20-ak razreda. Tako su danas malim školarcima mjerene četiri varijable; visina, težina, opseg podlaktice te trčanje krosa. Naime, prvi i drugi razredi trčali su kros na 250 metara , a 3. i 4. razredi 350 metara.

Hribarovi školarci jutros su po izlasku iz svojih učionica ostali oduševljeni postavljenom kros stazom koju su za njih pripremili profesori tjelesnog odgoja. S velikim smiješkom na licu nestrpljivo su zapitkivali hoće li se međusobno utrkivati i kolika je dužina staze, a onda stali procjenjivati hoće li ju uspjeti pretrčati.

Još veći smiješak na licima školaraca izazvala je podjela prigodnih majica koje su hitro navukli na sebe. Majice te vodu u bočicama koje su im podijeljene nakon otrčanog kruga i koje su ponijeli sa sobom za uspomenu osigurala je upravo Europska komisija. Dok su se izmjenjivali na start liniji i trčali obilježenom stazom navijanjem i pljeskom pratili su ih ostali razredi koji su nestrpljivo čekali svoj red. Tako je igralištem kraj škole prvo u jutarnjoj, a onda i popodnevnoj smjeni vladao pravi sportski duh i zajedništvo što je najbolji indikator uspjeha inicijative.



S mališanima je bio njihov profesor i trener, Boris Konjević, koji je koordinirao sportskim aktivnostima na području OŠ Nikole Hribara, ali i Hribarovim područnim školama u Lomnici i Gradićima gdje će se Tjedan sporta obilježiti u četvrtak.

-Radi se o jednom velikom europskom projektu, financiranom iz europskih fondova putem Središnjeg državnog ureda za sport. Lepoglava je ove godine predložila nama da zajednički apliciramo i da se i mi kao grad uključimo u obilježavanje Europskog dana sporta, a za majice, bočice vode te ostalu logistiku dobili smo 92 tisuće kuna europskih novaca- pojašnjava Konjević.

Pritom nam otkriva da će kroz tjedan u ovu veliku sportsku priču biti uključeno gotovo tri tisuće goričkih školaraca od 1. do 4. razreda. Naime, uz OŠ Nikole Hribara, inicijativi su se priključile i ostale osnovne škole. Danas je Europski tjedan sporta obilježen i u OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kumičića, a sutra je na rasporedu OŠ Ščitarjevo.

Europski tjedan sporta u četvrtak će se obilježiti i u OŠ Jurja Habdelića, OŠ Novo Čiče, OŠ Velika Mlaka te školama u Lomnici i Gradićima, a u petak u OŠ Vukovina.

"Sportske zajednice prijatelji"

Zajednica sportskih udruga grada Velike Gorice obilježavanju se pridružila zajedno s Lepoglavskom sportskom zajednicom koja već tri godine sudjeluje u inicijativi Europske komisije. Naime, Lepoglavska i Velikogorička sportska zajednica potpisale su 28. prosinca 2017. godine povelju ''Sportske zajednice prijatelji'' koja je prva suradnja takve vrste u Hrvatskoj, s namjerom učvršćivanja međusobne suradnje, razmjene iskustva, zbližavanja članstva, stvaranja trajnih sportskih veza te suradnje na promociji i razvoju sporta gradova Lepoglave i Velike Gorice.

-Ove godine smo išli s ta četiri mjerenja i onda ćemo iz tih mjerenja donijeti neke zaključke koji bi trebali usmjeravati buduću strategiju razvoja sporta Grada Velike Gorice. Ista mjerenja ima Lepoglava pa onda možemo vidjeti primjerice prosjek stanovništva, koliko kod njih ima sportskih udruga, a koliko ih kod nas ima. Koliko oni izdvajaju u prosjeku za sport, a koliko mi. Da li među tim varijablama ima korelacije i da li su značajne- kaže Konjević koji ističe da je primarni cilj inicijative potaknuti djecu te im osvijestiti važnost sporta u njihovom osobnom razvoju.



Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja je zaživjela prije četiri godine. Glavna tema kampanje 'Tjedna sporta' i dalje je „#BeActive“ s ciljem poticanja javnosti na tjelesnu aktivnost i to ne samo u tom tjednu već i tijekom cijele godine.

Kako i sami provoditelji kažu, lokalnim inicijativama 'Tjedan sporta' nastoji potaknuti Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te im nadasve osvijestiti višestruku dobrobit vježbanja u svakodnevnom životu. Nadalje, naglasak je stavljen na edukaciju (učenje), propagiranje zdrave prehrane i zdravog načina života, sprječavanje ovisnosti, antisocijalnog ponašanja, maloljetničkog kriminala, rasizma, huliganizma, ekstremizma ili bilo kakvog drugog oblika društveno neprihvatljivog ponašanja – fair play.

Galerija slika

Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama Okupit će 3000 školaraca: Europski tjedan sporta po prvi puta i u goričkim školama