°C 6

Jakirović prije nove 'nemoguće misije' protiv Dinama: Tradicija je tu da se ruši...

08.02.2020.

Damir Žbulj

Šest puta su nogometaši Gorice u posljednje dvije prvoligaške sezone igrali protiv hrvatskog prvaka Dinama, no, do sada je svaki put bodove odnijela zagrebačka momčad.

Nova prilika za iznenađenje bit će u ove nedjelje od 17.30 sati na Maksimiru, a trener Sergej Jakirović i njegovi igrači nadaju se kako je stigao trenutak da se pomrse planovi Plavima...

"Očekujem da ćemo biti hrabri i da ćemo odigrati dobru utakmicu. Znam da je statistika jako poražavajuća, jer smo se i u proteklih šest puta nečemu nadali. No, Dinamo je bio bolji od nas..."

"Tradicija je tu da se ruši!"

Dinamovci su u srijedu kod Rijeke na Rujevici eliminirani iz Hrvatskog nogometnog kupa i sigurno kako će u prvenstvenom dvoboj s Goricom željeti izbaciti svoje frustracije. Ipak, možda je baš to ta prilika koju su Goričani čekali...

"Dinamo će sigurno biti mobiliziran nakon ispadanja u Kupu, što nisu očekivali. Pred nama je teška utakmica, ali imamo svoju računicu i vjerujemo da možemo biti dobri. Vjerujem kako će momci dogovoriti na sve zahtjeve koji budu stavljeni ispred njih. Naravno, puno se toga pita i Dinamo, ali mi ćemo se potruditi maksimalno im otežati posao i put do tri boda."

Čabraja propušta gostovanje kod Dinama zbog kartona i pozicija lijevog bočnog za nedjeljni dvoboj je trenutno otvorena...

"Ćelić je jedino još nije u treningu. Ne možemo računati na Zwolinskog, koji odlazi u Lechiju Gdansk. Mislim da je dogovoren njegov transfer sad odmah i da neće čekati srpanj i istek ugovora. Svi ostali su zdravi i spremni za ono što nas čeka."

"Imamo Krizmanića, imamo opciju s Musom ili Perišom. Preferiram lijevu nogu na toj poziciji i mislim kako će ipak Krizmanić igrati. Prošlu nije nastupio, ali on je u užoj konkurenciji za sve buduće nastupe."

Sve je ovih dana pomalo iznenadio i odlazak poljskog napadača Lukasza Zwolinskog, najboljeg prošlosezonskog strijelca Gorice. Jakirović je tako ostao samo s Cherifom Ndiayeom kao jedinom pravom špicom. Uprava mora brzinski reagirati, jer prijelazni rok traje još nekoliko dana.

"Zwolinski je ušao u posljednjih šest mjeseci ugovora i mogao je potpisati za bilo koji klub na svijetu. Dogodilo se to nakon Osijeka, to je bilo njegovo legitimno pravo. U dogovoru sa sportskim direktorom Nikoličiusom odlučili smo da je najbolje da ga odmah transferiramo. Nije mu lako, možda bi se u nekim utakmica 'čuvao' i postigli smo dogovor s njegovim novim klubom. Želimo mu puno sreće i zdravlja. Naravno da je ovo gubitak, on je bio važan kotačić u momčadi. Prošle sezone je bio odličan, prvi dio ove je imao problema s ozljedom, tražio je formu, ali je u finišu zabio neke važne golove. Morat ćemo brzo reagirati na tržištu kako bismo ga nadomjestili," poručio je strateg Gorice.

Nizozemac Joey Suk važna je karika momčadi i u nedjelju ga očekuje puno posla između dva kaznena prostora.

"Nikad nismo uzeli niti bod Dinamu. Oni su izuzetno kvalitetna ekipa, teško je igrati na njihovom travnjaku. Moramo dati sve od sebe, moramo biti koncentrirani. Imali smo uvijek neku šansu protiv njih, u obrani znaju imati problema, nadam se kako ćemo to iskoristiti," istaknuo je neumorni veznjak.

Dinamo je uvijek protiv Gorice igra s jakom početnom postavom...

"Očekujem da će biti posebno motivirani. Gledam to iz svoje perspektive i svaki put kad izgubim utakmicu želio bih da je iduća odmah idući dan, da se ispere taj gorak okus. Sigurno će biti maksimalni, ali nemaju oni s tim problema i svaki put su protiv nas tako igrali, bez obzira koja je prednost na vrhu. To je normalno i prirodno. Očekujem da će biti jako teško," dodao je Jakirović.

Dani Olmo napustio je Dinamo, a za ovu utakmicu od važnijih igrača neće biti niti Ivanušeca ni Ademija.

"Kako bude vrijeme prolazilo, ako ne primiš pogodak, šanse nam se povećavaju. Dinamo je kroz povijest pokazao kako nije ovisan o samo jednom igraču, bio to Olmo ili Ivanušec ili Ademi, koji su jako bitni. Imaju puno odličnih igrača u momčadi i nemoguće je da se njihov sustav uruši. tko god dobije priliku pokazat će da mu je s pravom mjesto u Dinamu."

Prisjetio se Jakir nekih prošlih susreta s Dinamom, domaćeg 4:2 poraza, gdje je Gorica bila odlična u fazi napada, ali i utakmice kad je na Maksimiru poražen 1:0, u kojoj su Goričani bili najbliže osvajanju boda.

"Imali smo u toj domaćoj utakmici peha i nesreće kod njihovih golova, dok smo u tom dvoboju na Maksimiru gredu Dvornekovića u završnici, a i Suk je imao veliku šansu i zicer koji je zaustavljen ispred gola. Bili smo tada dobri i koncentrirani, čak smo ih i 'stisnuli' i volio bih da nekako spojimo te dvije utakmice u jednu," zaključio je trener.

U petak od 18 sati 21. kolo HT Prve lige u Puli otvaraju Prelecova Istra 1961 i Varaždin. U subotu od 15 sati Osijek dočekuje zaprešićki Inter, a od 17.30 sati Hajduk je na Poljudu domaćin Lokomotivi. U nedjelju još od 15 sati igraju Rijeka i Slaven Belupo.

HT Prva liga:
1. Dinamo 20 +30 50
2. Hajduk 20 +16 38
3. Osijek 20 +12 34
4. Rijeka 20 +8 34
5. Lokomotiva 20 +3 31
6. HNK Gorica 20 -1 30
7. Slaven Belupo 20 -19 18
8. Inter-Zaprešić 20 -14 16
9. Istra 1961 20 -16 12
10. Varaždin 20 -19 12