°C 8

Jakirović: Kad smo kompletni ne bojim se nikog!

19.07.2019.

Damir Žbulj

Sve je spremno za početak nove prvoligaške sezone u koju HNK Gorica više ne ulazi puna nepoznanica, nego s jasnim ambicijama ulaska među četiri najbolje momčadi u Hrvatskoj!

U premijernom nastupu u prvoligaškom društvu Goričani su se do posljednjeg kola borili za plasman u Europu, na kraju su natjecanje završili s rekordnih 59 bodova i na sjajnoj petoj poziciji, što je malo tko mogao predvidjeti u srpnju prošle godine.

Trener Sergej Jakirović vrhunski je posložio ekipu, koja imala i glavu i rep i koja je do zapaženih rezultata i titule 'hita prvenstva' zasluženo stigla odličnim izvedbama na travnjaku.

No, od prošlosti se ne živi i sada će to sve trebati ponoviti, čak i nadmašiti..

Već u prvom kolu na Gradski stadion, u derbiju Zagrebačke županije, stiže Inter iz Zaprešića. Utakmica se pod reflektorima igra u subotu s početkom u 21 sat i očekuje se kako će tribine biti poprilično ispunjene i kako će velikogorički i turopoljski ljubitelji nogometa u velikom broju doći pozdraviti svoje ljubimce...

"Imamo stvarno puno problema, zbog raznih razloga šest igrača neće biti u konkurenciji za sastav. Već sam rekao svojim nogometašima da je sada na njima da ugrabe ovu priliku i da se dokažu. Vjerujem kako ćemo na dobroj razini ući u novu sezonu i da ćemo se lijepo prezentirati i da ćemo odmah na početku uzeti tri boda,"najavio nam je trener Jakirović u ugodnom okruženju klupskih prostorija.

Lovrić nema pravo nastupa zbog žutih kartona, novopridošli nizozemski stoper Steenvoorden još nije sredio papirologiju i za nastup konkurira od drugog kola, Miya je dobio slobodno nakon nastupa na Afričkom kupu nacija, Čabraja je načet nakon U-21 Eura, Zwolinski se ozlijedio u posljednjoj pripremnoj utakmici, Suk i Maloča također imaju zdravstvenih problema... 

"Poremetila nas je ozljeda Zwolinskog u zadnjoj utakmici, stradao mu je list i vidjet ćemo koliko će mu trebati za povratak. Nadam se kako ćemo se od utorka kompletirati i kako će nas biti barem trojica više u 'rosteru'. Kroz pripreme smo prošli sve što smo planirali, ali vidjet ćemo kako će to izgledati kada krene sezone. Stalno svima govorim da jednostavno moramo nastaviti tamo gdje smo stali. Uvjeren sam da kad smo svi zdravi, kad smo kompletni, stvarno se ne bojim nikoga u ovoj ligi," jasno je poručio. 

NASTAVITI DOMAĆI NIZ POBJEDA

Gorica je u završnici prošle sezone upisala pet uzastopnih domaćih pobjeda i nadamo se kako se taj fenomenalan niz može nastaviti i protiv Intera.

Slično razmišlja i novi kapetan Kristijan Kahlina, koji je ponosno preuzeo traku i dostojno naslijedio Igora Čaglja.

"Odradili smo jako dobre pripreme, dobro smo radili i trenirali. Imamo dosta ozlijeđenih i 'načetih' igrača, ali to je sada prilika za sve ostale da se dokažu i pokažu treneru i da osiguraju svoje mjesto u prvih 11. Nećemo se previše žaliti, pred nama je važna utakmica i moramo krenuti po sva tri boda. Želimo igrati kao u završnici prošle sezone na svom terenu i želimo nastaviti taj domaći niz pobjeda," poručio je pouzdani čuvar mreže Gorice.

Jakir 'puca' od samopouzdanja i želje za novim dokazivanjem...

"Prvi moj cilj je da osiguramo što prije miran ostanak u prvoligaškom društvu. Drugi cilj je, kad znamo da i peto mjesto nosi Europu, ponoviti barem prošlosezonski rezultat ili napraviti korak više, jer četvrto mjesto bih odmah sada potpisao. No, svjestan sam kako će nam u ovoj drugoj sezoni biti još teže. Ne vjerujem da su nas podcjenjivali prošle sezone, imali smo kontinuitet i dobre rezultate i vjerujte svi su nas jako ozbiljno shvaćali. Želim da tako bude i dalje, a u suradnji sa svim u klubu nadam se kako ćemo uhvatiti što bolju poziciju, ali će to ovisiti o puno faktora. Nadam se kako ćemo prije svega mirno ploviti prvenstvom...

"Nismo u istoj situaciji kao pred početak prošle sezone. Tada je bilo puno teže jer se gradila nova ekipa. Ostalo je 12 igrača iz Druge HNL koji su bili temelj momčadi, a ostalo smo nadograđivali. Sad nam je otišao Čagalj, nema ovdje više Oboabone i Mchedlishvilija, kojima sam jako zahvalan na svemu što su napravili. Čagi nam je bio izuzetno bitan i na terenu i izvan njega, no, doveli smo nove igrače. Pomladili smo ekipu s Ćelićem i Steenvoordenom, vjerujem da će se pokazati kao dobri igrači i da će biti još bolji. Zadovoljan sam kako igra Maslowski, prošao je pripreme, dobro igra i nadam se kako će biti važna karika ove momčadi."

"Ostalo je manje više sve poznato. Nisam trebao pojašnjavati svoje taktičke zamisli, sve znaju što trebaju raditi," istaknuo je strateg Gorice.

"Najveći problem za početak sezone mi je što nedostaje šest igrača, a od njih šest četvorica su postigla 35 golova prošle sezone, a to je jako, jako bitno. No, na teren će istrčati 11 igrača i opet se nada da će biti sve dobro. Jako je bitno što smo većinom ostali na okupu, znaju se automatizmi u fazi obrane, u fazi napada. Zajedno s našim sportskim direktorom sam pričao i dogovarao kako nam stvarno treba još nekoliko igrača 'svježe krvi', koji će zaoštriti konkurenciju, koji će biti za prvih 11. Samo tako možemo biti još bolji."

IZAZOVNIJA SEZONA

Prošle sezone Gorica nije uspjela Inter svladati na svom travnjaku...

"Što se tiče motivacije, ako igračima treba dodatni motiv za novu sezonu, nakon što su prošlu igrali dobro, onda im preporučujem da se odmah ostave nogometa. U sportu jedino što te tjera naprijed je konstantno dokazivanje. Ne postoji jučer, nego samo pogled prema budućnosti i težnja da budeš što bolji. Takav sam ja! Već sam rekao igračima kako je meni baš ova sezona izazovnija nego prošla, kad pod navodnicima nismo imali što za izgubiti. Ove sezone želim potvrditi kako sam i dalje dobar trener i da su moji nogometaši dobri te da mogu i dalje igrati na visokoj razini."

"Kad pogledam popis momčadi i puno igrača im je otišlo, ali im je i puno došlo. Moj kolega Toplak će sigurno kukati, on je takav, ali sam svjestan da je on opasnost za sve klubove u HNL-u i da uvijek nešto izmisli i napravi nešto dobro. kad je bilo 'stani - pani' Inter je uvije dobio utakmicu, to sam baš pratio zadnjih godina. Kakav god Inter dođe u Goricu to je prva utakmica sezone  i šanse su stvarno 50-50, a pogotovo zato što su nam trenutno i mala nepoznanica. Sve četiri prošlosezonske utakmice bile su neizvjesne, oni su bolje igrali kod nas, mi bolje kod njih i nadam se jedino kako će se to promijeniti," zaključio je s osmijehom na licu Jakirović.

Nova prvoligaška sezona počinje u petak, utakmicama Osijeka i Slaven Belupa (19 sati) te Dinama i Lokomotive (21 sat). U subotu još igraju Rijeka i Varaždin (19 sati), dok će u nedjelju na Poljudu od 20 sati Hajduk ugostiti Istru 1961, koju s klupe od ove sezone vodi Velikogoričanin Ivan Prelec, trener koji je Goricu lani uveo u HT Prvu ligu.