°C 14

Inspirirani Vatrenima: U Gorici će pokušati oboriti rekorde u sklekovima i zgibovima

18.07.2018.

Redakcija

U subotu 21. srpnja, u 17 sati, na vježbalištu u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici, Petar Bruno Basić i Marin Vlahović pokušati će postaviti nove rekorde u sklekovima i zgibovima.

Petar Bruno Basić je bivši atletičar, dvostruki finalist Svjetskog prvenstva u Street Workoutu, te pobjednik „Supertalenta“ 2016. Marin Vlahović se više od 25 godina natječe u raznim sportovima, a bio je i svjetski prvak u powerliftingu. U posljednjih nekoliko godina orijentirao se na vježbe s vlastitom tjelesnom masom, a za ovu priliku je najavio postavljenje novog svjetskog rekorda u zgibovima u minuti.

Najviši zabilježen rezultat u ovoj disciplini je 57 zgibova u minuti Declana Burnsa iz 1981. Burns, inače bivši atletičar i olimpijac iz Irske, ovaj rekord je postavio na Floridi, prilikom „World Super Stars“ natjecanja. Zgibove je izvodio u slobodnoj formi, služeći se pritom i inercijom tijela, odnosno zamahom nogu. Vlahović vjeruje da tom tehnikom može nadmašiti ovaj rezultat te postati prvi čovjek koji je napravio više od 60 zgibova u minuti.

Ako uspije oboriti rekord, namjerava nastaviti s izvedbom i unutar pet minuta napraviti više od 200 zgibova. S druge strane, Petar Bruno Basić je najavio kako će napraviti 1000 sklekova zaredom, znači u jednoj seriji. Basić smatra kako će mu za taj podvig trebati oko pola sata.

Za ovu ideju, motivirao ih je nevjerojatan uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije. Na društvenoj mreži obojica su najavila pohod na rekorde, u slučaju da Hrvatska postane prvak svijeta. To se ipak nije dogodilo, ali po njihovoj shvaćanju, koje dijele mnogi u Hrvatskoj i svijetu, naši reprezentativci su istinski prvaci, pa i moralni pobjednici Svjetskog prvenstva u nogometu. Zato, u čast „Vatrenih“, ove subote će dati sve od sebe da postave nove svjetske standarde u popularnim vježbama zgibova i sklekova.

Vlahović naglašava kako su ga inspirirali nogometaši, ali da su mu najveći motiv ipak njegova obitelj, supruga i troje sinova, od kojih jedan ima poremećaj autističnog spektra. U svakom slučaju, dečki će dati sve od sebe da postignu dobre rezultate a vjerujemo da neće izostati ni podrška i navijanje Velikogoričana.