°C 16

Helena Vuković zlatna, Lara Cvjetko brončana na Europskom juniorskom kupu u Sarajevu

08.07.2019.

Damir Žbulj

Nove sjajne rezultate ostvario je samoborski judo klub Profectus na natjecanju Europskog juniorskog kupa održanom u Sarajevu.

Helena Vuković (+78 kg) bila je zlatna, Lara Cvjetko je nakon nedavnog srebra u Mađarskoj u kategoriji do 63 kilograma stigla do bronce, dok je Marcel Škalec (+100 kg) osvojio peto mjesto.

Bivša svjetska kadetska prvakinja iz Čilea možda nije imala pretežak zadatak, no odradila ga je na najbolji mogući način. Helena je s dvije sigurne pobjede i dominantne pobjede ipponima došla do zlata i novih 100 bodova na svjetskoj ljestvici koji je vode među top 10 juniorki svijeta.

Lara Cvjetko je u kategoriji do 63 kilograma došla do svoje druge medalje s Europskog juniorskog toura. Prije samo dva tjedna bila je srebrna u Paksu, a dobru formu nastavila je i ovdje u Sarajevu gdje je došla do bronce. Dan je otvorila taktičkom pobjedom nad Nizozemkom Van Dun - jedan wazari dovoljan je za prolaz dalje. U četvrtfinalu wazarijem i ipponom dominantno je prošla predstavnicu BiH, Anđelu Samardžić. U polufinalnom ogledu bolja od Lare (ippon) bila je reprezentativka Kosova, Laura Fazliu. Borba za broncu bila je vrlo neizvjesna, tek u golden scoreu Cvjetko taktički nadmudruje (3:2 u kaznama) Francuskinju Raniu Drid i dolazi do zasluženog odličja.

Marcel se nakon pet mjeseci pauze zbog ozljede koljena najjačim natjecanjima vratio prije dva tjedna u Mađarskoj, a u Sarajevu je kvalitetnim nastupom ostvario dvije pobjede na otvaranju turnira te poraze u polufinalu i borbi za broncu.

Velike zasluge za kvalitetne nastupe idu i treneru Matiji Frliću, koji je svoje judoke dobro pripremio za povaj dio sezone.