°C 9

Zaprešić uvodi naplatu parkiranja: Evo gdje će se i koliko plaćati

03.01.2018.

majai

Vrlo skoro Zaprešićani će u svom gradu morati plaćati parkiranje. Odluka o uvođenju naplate parkiranja pala je na sjednici Gradskog vijeća 19. prosinca te će se ono naplaćivati u dvije parkirne zone na području Zaprešića.

Uvođenje naplate parkiranja u Zaprešiću stara je tema o kojoj se dugo govorilo, obećavalo se da naplate u tom gradu neće biti, no ona od ove godine ipak postaje stvarnost. Odlukom koju je prihvatilo zaprešićko Gradsko vijeće obuhvaćene su sve odredbe vršenja naplate parkiranja na području grada, a s njom bi se, kažu iz Grada Zaprešića trebalo započeti 1. veljače.

Od 15. do 30. siječnja planiraju se radovi na uređenju parkirališnih mjesta i postavljanju automata naplate, izvijestili su iz Grada nakon čega parkiranje u Zaprešiću neće više biti besplatno.

Dvije zone naplate parkiranja

Javna parkirališta u gradu bit će tako raspoređena u dvije zone naplate. U prvoj zoni (označena crvenom bojom) parkiranje će biti moguće do maksimalno 2 sata, a cijena će biti 5 kuna po satu. Druga zona (označena žutom bojom) omogućavat će neograničeno parkiranje po cijeni od 3 kune po satu.

 

Parkirališta će se naplaćivati radnim danom od 7 do 19 sati te subotom od 7 do 13 sati dok će nedjeljom i praznicima parkiranje biti besplatno.

Bit će moguće kupiti i dnevne parkirališne karte čija je cijena 60 kuna u svakoj od zona, te mjesečne i godišnje karte po cijenama od 200 do 500 kuna za mjesečnu, ovisno o zoni i tipu karte, te od 2160 kuna do 5400 kuna za godišnju kartu.

Povlaštene karte za stanare i zaposlene

Stanari odnosno osobe s prebivalištem u zonama naplate parkiranja kao i zaposlenici, obrtnici koji imaju tvrtku sa sjedištem u zoni naplate, studenti Veleučilišta Baltazar Zaprešić i zaposlenici pravnih osoba, fizičke osobe obrtnika odnosno zaposlenici osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koja ima sjedište ili koristi poslovni prostor unutar parkirališne zone u kojoj se naplaćuje parkiranje, mogu koristiti povlaštene uvjete parkiranja u pogledu cijene i korištenja javnih parkirališta tzv. povlaštenu kartu. Povlaštene karte mogu se koristiti samo u II. zoni naplate osim u slučaju osoba koje imaju prebivalište u I. zoni.

Nadzor parkiranja vozila u Zaprešiću vršit će Organizator parkiranja, Zaprešić d.o.o., a za one koji počine prekršaj odnosno ne plate kartu slijede kazne. Osobi koja ne plati kartu za vozilo naplatit će se dnevna karta koju je dužna platiti u roku od osam dana, a ukoliko to ne učini slijede daljnji postupci.

Kazna od 700 kuna naplatit će se pak prekršaj pravne osobe čije je vozilo neovlašteno zaustavljeno ili parkirano na rezerviranom parkirališnom mjestu. Novčanom kaznom u iznosu od 600 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost čije je vozilo neovlašteno zaustavljeno ili parkirano na rezerviranome parkirališnom mjestu, ako je prekršaj počinjen u vezi s obavljanjem njezina obrta ili samostalne djelatnosti dok će se kaznom od 500 kuna kazniti fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi čije je vozilo neovlašteno zaustavljeno ili parkirano na rezerviranom parkirališnom mjestu.

Tablica: Ulice u Zonama parkiranja

(Maja Ivčić)