°C 9

U Jakovlju kreće izgradnja tvornice za proizvodnju dijelova Boeinga i Airbusa, otvorit će 600 radnih mjesta!

29.05.2019.

Petar Brnada

U poduzetničkoj zoni Jakovlje, austrijska aeronautička tvrtka FACC kreće sa izgradnjom tvornice za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione u kojoj će se otvoriti 600 radnih mjesta, piše Večernji list.

Kako navode, u Jakovlju će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore; Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce, a čitava investicija vrijedna je 33 milijuna eura.

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, zemljište od 130 tisuća četvornih metara već je kupljeno, a u tijeku je ishodovanje dozvola te početak gradnje. Pritom navode da bi pogon trebao biti završen do kraja 2020., a proizvodnja u tvornici započeti 2021. godine.

Cijelu priču potvrdio je i šef austrijske tvrtke Robert Machtlinger koji je istaknuo kako FACC želi rasti i biti brži od tržišta te da im je namjera raditi na jačanju stručnosti svojih djelatnika.

-Zagreb nam upravo to nudi jer ima visokokvalificiranu radnu snagu- kazao je Machtlinger za Večernji.

Večernji list piše i da se danas u Banskim dvorima održava sastanak na kojem će predsjednik uprave FACC AGI s predsjednikom uprave AVIC Cabin Systems Co. Limited iz Kine, tvrtke u čijem je vlasništvu 55,5 posto austrijske tvrtke, razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i državnim tajnikom Zdenkom Lucićem o realizaciji projekta koji kreće u fazu projektiranja i ishođenja dozvola.

Kao tvrtka kćer kineske državne kompanije Aviation Industry Corporation of China, jedne od deset najvećih kineskih tvrtki, FACC koji ima sjedište u Austriji, dio je globalnog tržišta i surađuje sa svjetskim liderima u zrakoplovnoj industriji kao što su Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-royce, piše Večernji.

Dodaju kako je FACC tvrtka s više od 3400 zaposlenika iz 38 zemalja koji rade na 13 lokacija u svijetu, a u financijskoj godini 2018./2019. ostvarila je 781,6 milijuna eura prihoda, što je porast od 4,5 posto u odnosu na prošlu financijsku godinu, a ujedno i najbolji rezultat u tridesetogodišnjoj povijesti tvrtke.