°C 18

Prijavite se na ovogodišnji sajam zimnice i autohtonih proizvoda

23.08.2019.

Romana Šimek

Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb i ove godine će organizirati manifestaciju Sajam zimnice i autohtonih proizvoda koja će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, od 04. do 06. listopada 2019. godine.

Prijave će biti moguće na web stranici www.sajamzimnice.com od 2. rujna 2019. godine u 12:00 sati do popunjenja predviđenih mjesta. Prednost pri odabiru imat će prijavitelji koji su ranije podnijeli prijavu.

S obzirom na veliki interes potencijalnih izlagača, ograničeni broj mjesta i uzevši u obzir karakter i temu Sajma, prihvatljivi izlagači odnosno proizvodi bit će isključivo proizvodi tradicionalne zimnice kao i hrvatski autohtoni proizvodi, tj. proizvodi čiji nazivi su zaštićeni ili su u postupku zaštite kao zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti. 

Proizvodi zimnice uključuju: prerađevine od voća (pekmezi, džemovi, sušeno i kandirano voće, voćni sirupi i sl.), prerađevine od povrća (ukiseljeno povrće, ajvari, pinđuri, sušeno povrće, namazi i sl.), orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi i sl.) te bučino ulje (najviše 3 izlagača).

Autohtoni proizvodi:

  1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres - ZOI
  2. Neretvanska mandarina - ZOI
  3. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje - ZOI
  4. Istarski pršut / Istrski pršut - ZOI
  5. Krčko maslinovo ulje - ZOI
  6. Korčulansko maslinovo ulje - ZOI
  7. Paška janjetina - ZOI
  8. Šoltansko maslinovo ulje - ZOI
  9. Varaždinsko zelje - ZOI
  10. Slavonski med - ZOI
  11. Krčki pršut - ZOZP
  12. Baranjski kulen  - ZOZP
  13. Lički krumpir - ZOZP
  14. Drniški pršut - ZOZP
  15. Dalmatinski pršut - ZOZP
  16. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak - ZOZP
  17. Zagorski puran - ZOZP
  18. Slavonski kulen / Slavonski kulin - ZOZP
  19. Međimursko meso 'z tiblice - ZOZP
  20. Istra - ZOI
  21. Paška sol - ZOI
  22. Lička janjetina - ZOZP
  23. Zagorski mlinci - ZOZP
  24. Bjelovarski kvargl - ZOZP
  25. Rudarska greblica - ZOZP
  26. Varaždinski klipič - ZOZP
  27. Paški sir - ZOI
  28. Slavonska kobasica - ZOZP
  29. Malostonska kamenica – ZOI
  30. Brački varenik – ZOZP
  31. Dalmatinska panceta– ZOZP
  32. Dalmatinska pečenica– ZOZP
  33. Goranski medun – ZOI
  34. Zagorski bagremov med – ZOI
  35. Lički škripavac – ZOZP
  36. Meso crne slavonske svinje - ZOI
  37. Zagorski štrukli / Zagorski štruklji – ZOZP
  38. Novigradska dagnja - ZOI
  39. Bračko maslinovo ulje – ZOI
  40. Lumblija
  41. Istarski med / Istrski med
  42. Vrbovečka pera
  43. Krčki sir
  44. Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir
  45. Meso istarskog goveda / Meso boškarina
  46. Komiški rogač
  47. Istarska kobasica / Istrska kobasica
  48. Dalmatinska janjetina
  49. Čepinski kupus
  50. Krčke šurlice
  51. Meso turopoljske svinje
  52. Varaždinsko bučino ulje

Ako se bavite preradom primarnih proizvoda (proizvodnja proizvoda životinjskog podrijetla - npr. Slavonska kobasica ili Lički škripavac ili proizvodnja proizvoda neživotinjskog podrijetla - npr. ajvara, džemova, voćnih sokova i slično) tada sukladno zakonskoj regulativi, morate, ovisno o poslovanju, posjedovati Izvod iz Upisnika registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili Rješenje o odobrenju ili odobrenju pod posebnim uvjetima objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede (Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane) odnosno Rješenje ili Izvod iz Upisnika registriranih subjekata i objekata izdanim od strane Ministarstva zdravstva (Uprave za sanitarnu inspekciju). 

Ako se radi o autohtonom proizvodu čiji naziv je zaštićen (ZOI / ZOZP), dodatno je potrebno posjedovati valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, izdanu od strane ovlaštenog kontrolnog tijela.