°C 7

Na svjetskom Atlasu hrane predstavljena jela županije

17.10.2018.

Redakcija

Pokrenut je prvi svjetski Atlas hrane, TasteAtlas, na kojem su se našla tradicionalna jela Zagrebačke županije. TasteAtlas promovira kulturu lokalnog te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.

Na stranici je predstavljeno više od devet tisuća jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, a postavljeni su prema ocjenama koje su dodijelili ljudi.



Među najpopularnijim jelima kao što su dalmatinska pašticada, fiš papikaš, hobotnica ispod peke.. nalaze se i jela Zagrebačke županije.


Samoborska kremšnita tradicionalna je Samoborska slastica po kojoj je ovaj grad i poznat. Kremšnita se radi se od jaja, mlijeka i brašna. Rekli bi, pa nema tu neke razlike kad su sastojci isti. Ipak, ne rade je svi po istom receptu. Tako kremšnite mogu biti čvrste i guste, slično kao puding.

Rudarska greblica, takozvani "tenki kolač" danas je zaštitni znak mjesta Rude pokraj Samobora. U skromnim kućanstvima toga doba posluživao se taj kolač kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći.

Kotlovina u Graberju Ivanićkom tradicionalno je meso jelo Zagrebačke županije. Glavno obilježje kotlovine je da se priprema u velikom plitkom tanjuru na vatri i u njoj se priprema nekoliko vrsta mesa, kobasica i povrća, ali recepti su različiti i svatko priprema kotlovinu na svoj način.

Samoborska češnjovka, svježa dimljena kobasica također se pronašla na stranici TasteAtlas. Kobasica odnosno češnjovka je svježa ili lagano dimljena kobasica od svinjetine i odgovarajućih začina među kojima dominira češnjak. Popularna je za pečenje uz pirjano zelje.



(Foto: www.tasteatlas.com)