Na svjetskom Atlasu hrane predstavljena jela županije
17.10.2018.
Pokrenut je prvi svjetski Atlas hrane, TasteAtlas, na kojem su se našla tradicionalna jela Zagrebačke županije. TasteAtlas promovira kulturu lokalnog te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.
Na stranici je predstavljeno više od devet tisuća jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, a postavljeni su prema ocjenama koje su dodijelili ljudi.
Među najpopularnijim jelima kao što su dalmatinska pašticada, fiš papikaš, hobotnica ispod peke.. nalaze se i jela Zagrebačke županije.
Samoborska kremšnita tradicionalna je Samoborska slastica po kojoj je ovaj grad i poznat. Kremšnita se radi se od jaja, mlijeka i brašna. Rekli bi, pa nema tu neke razlike kad su sastojci isti. Ipak, ne rade je svi po istom receptu. Tako kremšnite mogu biti čvrste i guste, slično kao puding.
Rudarska greblica, takozvani "tenki kolač" danas je zaštitni znak mjesta Rude pokraj Samobora. U skromnim kućanstvima toga doba posluživao se taj kolač kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći.
Kotlovina u Graberju Ivanićkom tradicionalno je meso jelo Zagrebačke županije. Glavno obilježje kotlovine je da se priprema u velikom plitkom tanjuru na vatri i u njoj se priprema nekoliko vrsta mesa, kobasica i povrća, ali recepti su različiti i svatko priprema kotlovinu na svoj način.
Samoborska češnjovka, svježa dimljena kobasica također se pronašla na stranici TasteAtlas. Kobasica odnosno češnjovka je svježa ili lagano dimljena kobasica od svinjetine i odgovarajućih začina među kojima dominira češnjak. Popularna je za pečenje uz pirjano zelje.
(Foto: www.tasteatlas.com)