°C 0

Minijaturna Vršilnica iz 3D printera novi je suvenir Zaprešića

06.11.2019.

Romana Šimek

Turistička zajednica Zaprešića odabrala je Vršilnicu model za jedan od četiri nova suvenira Zaprešića. Riječ je o “pametnim” suvenirima, a javnosti su predstavljeni za nedavnoga otvaranja Turističko-informativnog centra, prvoga u gradu, koji se smjestio u podrumu Muzeja Matije Skurjenija također u Novim dvorima.

Novi su suveniri minijature važnih zaprešićkih obilježja koje mogu stati na dlan, a izradio ih je mladi tim iz zagrebačke tvrtke Lumi Industries. Pa su tako, osim Vršilnice, u ponudi i bista bana Josipa Jelačića, grb grada i minijatura koja kaže “I love Zaprešić”. A epitet “pametni” suveniri su dobili po tome što su nastali 3D printanjem.

– I to potpuno od biorazgradivih, “eko-friendly” materijala, odnosno PLA plastike dobivene preradom kukuruznog škroba – objašnjava Toni Ganjto, direktor zaprešićke Turističke zajednice. Pri njihovoj izradi također se pazilo na svaki detalj, odnosno da suveniri što više nalikuju originalima koji su ih inspirirali, piše Večernji list.

Pripremaju se, piše Večernji, još dva suvenira, također 3D modela, i to Novih dvora te dvorca Lužnica, baroknoga zdanja u prigradskom naselju Zaprešića. Zamisao se, kaže direktor Turističke zajednice, ljudima veoma sviđa pa je samo na dan predstavljanja razgrabljena trećina naručenih “pametnih” suvenira.

A ideja za njihovu proizvodnju dolazi iz nove turističke strategije Grada Zaprešića, kojom se nastoje spojiti povijest i tradicija s modernom tehnologijom. Minijature nastale 3D printanjem tako su samo početak, a novi će se projekt, najavljuje Ganjto, realizirati na proljeće. Riječ je o Jelačićevoj poučnoj stazi koja će se pružati uz kompleks Novih dvora, a bit će interaktivna.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL