°C 11

Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu

30.10.2017.

Igor

Komemoracijom u Novskoj, na lokaciji „Trokut“, odana je počast hrvatskim braniteljima poginulima u akcijama „Orkan 91“, „Otkos 10“ i „Papuk 91“, prvim napadnim akcijama hrvatske vojske u Domovinskome ratu, vođenima od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. godine.

-Ovim akcijama agresor i ideja o 'velikoj' Srbiji doživjeli su '91. najteži poraz- rekao je umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, koju su sačinjavale i braniteljske postrojbe s današnjeg prostora Zagrebačke županije. Stipčić je dodao da je ovim akcijama oslobođeno 21 naselje te je „razbijen“ 5. banjalučki korpus, zajedno s pobunjenim Srbima.

Uvodno je prisutne pozdravio gradonačelnik Novske Marin Piletić, a u ime Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, suorganizatora komemoracije, govorio je župan Stjepan Kožić. Rekao je da se na „Trokutu“ s ponosom sjećamo razdoblja kada je zajedništvo bilo na vrhuncu. 

Uz njega prisutnim braniteljima i obiteljima poginulih obratio se i umirovljeni general zbora Josip Lucić, prvi ratni zapovjednik 1. gardijske brigade - „Tigrova“, naglasivši da se mora znati tko je bio agresor, a tko se u Domovinskome ratu branio. U ime predsjednika Vlade RH i ministra obrane govorio je brigadni general Zdravko Jakop, dok je general pukovnik Mladen Markač na komemoraciji bio izaslanik Predsjednice RH.

Nakon obraćanja uzvanika, položeni su vijenci ispred spomen obilježja poginulim braniteljima. U izaslanstvu Zagrebačke županije bili su, uz ostale, župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik Hrvoje Frankić i potpredsjednik Županijske skupštine Vladimir Bregović. Vijence su položila i izaslanstva gradova i općina Zagrebačke županije čije su ratne postrojbe sudjelovale u operacijama na novljanskoj i novogradiškoj bojišnici. (FOTO: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu Komemoracija poginulim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu