°C 11

Gripa svugdje osim u Vrbovcu i Zelini

29.12.2017.

ivana

U Hrvatskoj je za sada potvrđeno 224 oboljelih od gripe, a na području Zagrebačke županije prijavljeno je pedesetak slučajeva. To je tek početak poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo.

-Imamo pedesetak prijavljenih slučajeva gripe u Zagrebačkoj županiji, gripa je tek krenula i to po svim područjima osim Vrbovca i Zeline gdje za sada nemamo prijavljenih oboljelih-rekla nam je dr. Vanja Slavić Vrzić iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Na području Grada Velike Gorice prošlog tjedna prijavljena su tek dva slučaja gripe.

Ove godine u Hrvatsku je pristiglo 280.000 cjepiva protiv gripe, a većina je potrošena. Građani koji pripadaju u rizične skupine cjepivo još mogu ponegdje i potražiti.

-Cjepiva kod obiteljskih liječnika su uglavnom potrošena,a pokoja doza može se naći se još u Higijensko-epidemiološkim ispostavama ZZJZ Zagrebačke županije. Naprimjer 15 doza se nalazi u našoj ispostavi u Samoboru. Tko se nije cijepio, a spada u rizične skupine, može se meni javiti u utorak ujutro ili danas do 15:00 sati (tel: 3327-414)-dodaje dr. Slavić-Vrzić.

Dodajmo kako je u Nacionalnom centru za influencu SZO dokazano 224 oboljelih od gripe od kojih su neki razvili teže kliničke slike u vidu pneumonija i meningoencefalitisa.

-Od svih oboljelih u cirkulaciji prevladava B tip virusa influence. S obzirom na to da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u sljedećih par tjedana taj broj znatnije porasti. Oboljeli su svih uzrasta, djeca, radno aktivna populacija i stariji što znači da se gripa uspješno proširila u zajednici. Vrhunac gripe očekujemo u siječnju a potrajat će više tjedana dok znatniji pad oboljelih očekujemo tek u ožujku-priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Simptomi gripe bez komplikacija uključuju povišenu temperatura, drhtavicu, osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj.Standardne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nalažu kako gripu treba preležati.

-Piti puno tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 380 C što isušuje organizam. Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama. Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi , a nikako alkoholni oblozi. Ako je nos začepljen, treba uzimati kapi za nos tako da bude prohodan jer ako nije, može doći do upale srednjeg uha. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost. Dobro je koristiti bili kakve bombone jer se tako ovlažuje grlo i smanjuje nadražaj na kašalj. U slučaju da je kašalj jači, preporučuje se sirup protiv kašlja-stoji u preporukama.

Pomoć liječnika važno je potražiti u slučaju kada imate temperaturu koja traje dulje od četiri- pet dana, ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete, ako osjećate bol ili pritisak u prsima, ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni, ako povraćate i imate proljev ili ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma.

 

(Ivana Crnković/HZJZ)