°C 13

Gradsko vijeće: I nakon Jaića-Jaić

20.11.2018.

Ivana Ćurić

Na mjesto predsjednika Gradskog vijeća u Vrbovcu do daljnjeg ostaje Dejan Jaić, bivši HSS-ovac, sada u kaputu "Bandićevaca". Odlučeno je tako na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je od potrebnih devet glasova, samo njih sedam bilo za smjenu aktualnog predsjednika.

Kumovala je tomu duga rasprava na 1. točki dnevnog reda 15. sjednice. Obrazloženje je umjesto vijećnika Ivana Cvoka, koji se nije pojavio na sinoćnjoj sjednici, podnio Ivan Svečnjak (SDP) nagalsivši kako se razrješenje predsjednika temelji na prijedlogu koji je 23. listopada stigao u Grad Vrbovec.

-Na temelju poslovnika Gradskog vijeća traži se razrješenje Dejana Jaića, i predlažemo Hrvoja Herčeka za predsjednika vijeća. Jaić je prelaskom iz jedne stranke u drugu, koja nije ni sudjelovala na izborima, izgubio našu potporu na mjestu predsjednika vijeća. Mislim da stoji što je u obrazloženju, a osobno u dosadašnjem radu nisam imao primjedbi na rad predsjednika-kazao je tijekom kratkog obrazloženja vijećnik Svečnjak.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Mijo Mijatović poručio je gradskoj vlasti da "kusaju, što su sami skuhali".

-HSU i HDZ u konstituiranju nismo podržavali kao većina njegov izbor, a nećemo sudjelovati niti u rušenju samo zato što ste vi kao većina to zaključili da vam je potrebno i politički oportuno. Možda bi mogli naći  sitnih prigovora na njegov rad, ali koliko vidim po obrazloženju ne pozivate se na njegov loš rad, nego je prijedlog razrješenja čisto potaknut promjenom u političkom sastava u Gradskom vijeću. Kako ste to zakuhali, tako to i kusajte, to je vaš problem. Ako imate većinu smjenite ga i imenujte drugog-poručio je vijećnik Mijatović.

Ni vijećnik Dražen Sudinec nije podržao Jaićevu smjenu, dok je Hrvoju Herčeku savjetovao da povuče kandidaturu.

-Ono što me posebno smeta je to da je Dejan Jaić bio ključni čovjek jer se koalicija u kojoj smo bili podjelila, jedan dio podržao je Kralja, drugi Fašaića, i bez Jaićeva lobiranja unutar stranke ne bi Kralj bio gradonačelnik. Iznenadio me pristup vijećnika Herčeka: ako ste stvarno nezavisni s Dananićem možete svoj doprinos dati da se zajedno borimo protiv samovolje  SDP-a i HSS-a, prije svega da budete korektiv, povucite kandidaturu! Smatrao sam vas ozbiljnim čovjekom, ponizili su vas i izvrnuli ruglu i sad bi im vi držali štangu-kazao je Sudinec u svom obraćanju.

-Gradonačelnik je često znao isticati i svi govorimo da je bitno podržati vrbovečke projekte i nije bitna pripadnost stranci, a vi ste javno rekli da podržavate rad gradonačelnika, projekte koji su dobri za Vrbovec, nakon čega on traži vašu smjenu. Ne znamo je li bitno politizirati ili raditi projekte za Vrbovec? Pokazalo se da je politika bitnija od svega, za Herčeka i Dananića gradonačelnik je rekao da su trgovali mjestima i nisu doprinosili radu vijeća, ako Herček i dalje smatra da zaslužuje povjerenje neka misli, ako su bitni dobri projekti zašto ne bi dali podršku Jaiću ne vidim razlog smjene-komentirao je vijećnik Fašaić,a na njegovu prozivku reagirao je i gradonačelnik Denis Kralj.

- Nije istina da sam rekao da su tražili radna mjesta, bilo je rečeno da su vedrili i oblačili, pisalo je jasno, nismo se slagali oko načelnog upravljanja grada, još i danas se ne slažemo oko nekih stvari ali ne možete kupiti mene, a ni njih-poručio je Kralj.

Nesuđeni predsjednik Herček: "To je politička prevara!"

Vijećnicima se obratio i Hrvoje Herček koji je je bio predložen za novog predsjednika Gradskog vijeća.

- Nemam zamjerku na Jaića kao čovjeka, svatko je kovač svoje sreće i svatko bira svoj životni i politički put. Sada kao dio političke stranke koja se nije ni pojavila na izborima otvara njoj put u vijeću, sve stranke i pojedinci moraju imati i politički kredibilitet, a nova stranka Dejana Jaića nema kredibilitet i nije sudjelovala u izborima za vijeće i gradonačelnika. Da su sutra izbori Jaić kao član HSS-a i član Stranke rada i solidarnosti ne bi imao istu podršku birača i to je jedna politička prevara. Svi smo išli pod svojim imenom ili u stranci, a njegova stranka nije bila na izborima i to je razlog zašto sam ja stavio svoj potpis na dokument kojim se traži njegova smjena- poručio je vijećnik Herček.

Dodao je kako mu u radu zamjera razinu komunikacije koja se nekada čula na gradskom vijeću, a o svom prelasku s jedne, na drugu stranu Herček je poručio da je dosljedan jer nastoji ukazati na greške ako misli da nešto ide u krivom smjeru za Vrbovec.

Pred kraj rasprave oglasio se i sam Dejan Jaić istaknuvši kako je zadovoljan dosadašnjom suradnju svih u vijeću jer mu samo zamjerao što je promjenio kaput.

-Danas mogu bit zadovoljan suradnjom jer mi jedino zamjerate prelazak u drugu stranku, neću nabrajati one koji su to puno prije učinili, a njihov čin vama je moralan. Svi ste svjedoci da sam rekao da ću podržavati vaš rad, a odbacili ste me rekavši da je to pritisak na vaše i moje dojučerašnje kolege. Žao mi je što se nije dogodio sastanak, svi bi bili politički mudriji, da je toga bilo ja bih rekao da dajem ostavku , ali da bi imenovali predsjednika vijeća morate imate većinu. Žalosno da se već priča kako će me smijeniti, da će Herček biti predsjednik, šteta je jer politički treba biti mudriji, ali vjerujem da ćemo biti svi mudriji nakon ovog. Sretan sam na svoje 22 godine u HSS-u, izašao sam iz stranke zbog smjera koji je uništio tu stranku, i sretan sam što sam član Stranke rada i solidarnosti MB 365 i dokazat ću vam što ta stranka na čelu s njenim predsjednikom može napraviti na sljedećim izborima-zaključio je Dejan Jaić.

Tijekom glasanja nije bilo dovoljno ruku u zraku da bi se predsjednik Jaić razriješio dužnosti, čak ni uz ruke onih vijećnika koji su propustili glasanje dok su izbivali s rasprave, pa tako i nakon Jaića, na mjestu predsjednika Vijeća ostaje Jaić. Dio vijećnika i dalje zamjera bivšem HSS-ovcu prelazak u stranku koja nije sudjelovala u borbi za izborni dio kolača, a dio zamjera onima koji traže njegovu smjenu "samo zbog pripadnosti drugoj stranci" koja nije dio vladajuće koalicije. I dok je u drugim gradovima uobičajena praksa da predsjednik vijeća bude iz vladajuće koalicije, koja je na izborima dobila najviše povjerenja glasova birača, u Vrbovcu na toj funkciji do daljnjeg ostaje pripadnik stranke koja je "prečicom" ušla u Gradsko vijeće.

Sedam glasova nije bilo dovoljno za Jaićevo razrješenje