°C 9

Gospodarstvo u Samoboru cvjeta, ali dragocjenost je pronaći radnika

28.12.2017.

majai

Grad Samobor i ove je godine izdvojio sredstva za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva sa svoga područja. Potpore za kapitalna ulaganja mogu ostvariti gospodarski subjekti koji su izvršili ulaganje u razdoblju od 1. prosinca 2016. do 31. listopada 2017. godine.

-Minimalni iznos ulaganja je 100 000 kuna, a iznosi potpora koji se dodjeljuju podijeljeni su u razrede, ovisno o visini ulaganja pojedinog gospodarskog objekta. Na taj način poduzeća i obrti mogu u jednoj godini ostvariti pravo na dodjelu jedne potpore za kapitalna ulaganja. Grad Samobor u ovoj je godini osigurao dodatnih 100.000 kuna potpora pa će se u ovu svrhu iz proračuna izdvojiti ukupno 400.000 kuna – ističu iz Gradske uprave Grada Samobora.

Ove godine potpore su dobili Klima-metal, vlasnika Alena Šuflaja iz Male Jazbine, u visini 40.000 kn, HM interijeri, vlasnika Ivana Horvata iz Bregane, u iznosu od 30.000 kn, Tehnovar, vlasnika Petra Fresla iz Ruda, koji je dobio 30.000 kn i stolarija Stolarija TiIP, vlasnika Tome Palčića iz Pavučnjaka, s primljenih 30.000 kn bespovratnih financijskih sredstava za kapitalna ulaganja.

Njih su u samoborskoj gradskoj vijećnici primili predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije Marinko Džepina. Iako su obojica su istaknula važnost potpora za samoborsko gospodarstvo, koje doživljava pravi procvat, u Samoboru je sve teže naći radnika koji bi omogućili širenje poslova i proizvodnog asortimana, na što su se požalili prisutni gospodarstvenici.

-Oni su postali prava dragocjenost pa se više i ne traže školovani i obučeni radnici, već i oni koji pokazuju interes za učenjem, stjecanjem znanja i radom za solidne plaće – ističu.

Većina spomenutih obrta i poduzeća oslanja se pak na obiteljsku tradiciju pa posao već pomalo nasljeđuju djeca osnivača.

(M.Ivčić/izvor/foto: Grad Sambor)