°C 23

Goričkoj hitnoj jednak broj liječnika kao i manjim gradovima

11.09.2018.

Redakcija

U ispostavama hitne medicine u Zaprešiću i Samoboru od ponedjeljka su tijekom 24 sata, tj. i u dnevnoj i noćnoj smjeni, dostupna dva liječnika, jednako kao i u ispostavi u Velikoj Gorici iako je ona veća površinom i brojem stanovnika.

Za ovakav ustroj hitne u Zaprešiću do kraja godine potreban je iznos od 500.000 kuna. Pola iznosa financira Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i sedam susjednih općina Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Ta promjena rezultat je nedavnog tragičnog događaja u Zaprešiću koji je potresao čitavu Hrvatsku te ukazao na kronični nedostatak timova T1 na području Zagrebačke županije što je alarmiralo zdravstveni sustav da se napokon nešto učini po tom pitanju.

I napokon se nešto i poduzelo, iako je to isključivo potez župana, gradonačelnika Turka i načelnika okolnih općina, te odluka koja će biti na snazi dok se ne izmjeni Mreža hitne medicine, no postavlja se pitanje što je s ostalim gradovima koji su po površini, a i po broju stanovnika znatno veći, poput Velike Gorice, koja u smjeni također ima dva liječnika.

Dvostruko veća površina Gorice

Naime, Grad Zaprešić sa svojih sedam okolnih općina (Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća) ima površinu od 251 kilometra  kvadratnog s ukupnim brojem stanovnika od 53,910.

S druge strane, Velika Gorica sa svojim općinama Kravarsko, Pokupsko i Orle površinom zauzima oko 565 kilometara kvadratnih te broji 69,975 stanovnika iz čega je vidljivo da je površinski više nego dvostruko veća od Zaprešića te ima 15-ak tisuća stanovnika više.

Slično je i s gradom Samoborom koji na 250 kvadratnih kilometara površine okuplja 37,633 žitelja pa je tako i samoborsko područje upola manje od velikogoričkog, uz veliku razliku u broju stanovnika kojih je za 32 tisuće manje nego na području Velike Gorice.

Sudeći po brojkama Velika Gorica se prema tome sada nalazi u podređenom položaju te, ako se vodimo istim kriterijima kojih se drže Zagrebačka županija i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije pri procjeni proširenja Mreže hitne medicine Zagrebačke županije, i Velika Gorica također treba dodatne T1 timove kako bi bili u stanju pokriti površinom dvostruko veće područje nego što je to slučaj kod Zaprešića ili Samobora.

Gorici potreban barem još jedan tim

Da je Gorici potreban još minimalno jedan liječnički tim po smjeni potvrđuju nam i iz Ispostave hitne medicine Velika Gorica.

-Velikoj Gorici je svakako potreban još barem jedan tim po smjeni s obzirom da naša ispostava pokriva puno veće područje s puno većim brojem stanovnika nego primjerice Zaprešić. Udaljenosti su na području grada zaista velike pa uopće ne možemo govoriti o hitnoj medicinskoj pomoći kada se do pacijenta stiže nakon više od pola sata- govori nam dr. Siniša Golub. 

Dodao je pritom Golub da velik dio intervencija s područja Zaprešića otpada na po život manje opasne slučajeve zbrinjavanja i pružanja pomoći starijim osobama kojih zbog velike koncentracije staračkih domova i sličnih ustanova u Zaprešiću ima zaista mnogo. Stoga statistika pokazuje gotovo jednak broj intervencija no gorički timovi godišnje interveniraju u znatno više teških medicinskih slučajeva.

-Za sada je, na sreću, sve u redu, no što će biti kada nam se u kratkom vremenu dogodi više ozbiljnih slučajeva i kada ne budemo mogli pokriti čitavo područje- pita se dr. Golub.  

Upućeni prijedlozi za dopunu Mreže

Dodajmo da je župan Stjepan Kožić ministru zdravstva Milanu Kujundžiću uputio prijedlog Izmjena i dopuna Mreže hitne medicine kojima se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za prijavno-dojavnu jedinicu, Ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata. Isti takav prijedlog župan je uputio i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije.

Velika Gorica je sve do prošle godine sredstvima iz vlastitog proračuna financirala rad dodatnog, drugog liječničkog tima u smjeni, i to s 400 tisuća kuna godišnje, što znači da je Mrežom hitne medicine županije Gorici osiguran samo po jedan liječnik u jednoj smjeni. Tu je obvezu zatim preuzela Zagrebačka županija koja tako od prošle godine financira rad drugog tima u smjeni.

Tako ostaje za vidjeti hoće li resorno ministarstvo imati sluha za daljnje promjene u Mreži hitne medicine Zagrebačke županije koje će obuhvatiti sve gradove te tako povećati timove medicinske pomoći sukladno broju stanovnika, jednako kao i veličini površine, pa da i naš grad dobije dostatnu hitnu medicinsku pomoć kako se tragedije poput one u Zaprešiću više nikomu i nikada ne bi događale. Ili bi, barem dok ne dočekamo izmjenu Mreže hitne medicine, Grad Velika Gorica te pripadajuće joj općine u suradnji sa Zagrebačkom županijom mogle slijediti primjer Zaprešića i Samobora pa tako svojim građanima vlastitim sredstvima osigurati alternativno rješenje kako bi se svi oni uistinu osjećali sigurnima.  

 

Foto: Ilustracija