°C 9

Božićnice najveće u Samoboru i Jaski, u Vrbovcu i Gorici ih nema

21.12.2017.

majai

Božićnice za umirovljenike najveće su u Samoboru i Jaski gdje sežu i do 500 kuna za one s najmanjim mirovinama, dok Zaprešić po 100 kuna isplaćuje svim umirovljenicima neovisno o visini njihove mirovine. Božićnice pak ove godine neće isplatiti tek dva grada s područja naše županije – Vrbovec i Velika Gorica.

Blagdani su pred vratima, pripreme za blagdanski stol već teku, a svakako će ih olakšati pokoja kuna koja pristigne u kućnu blagajnu i od različitih socijalnih mjera kakva je božićnica. Vremena su, na žalost, takva da je velik broj onih koji si bez te pomoći jedinica lokalnih samouprava Božić kakav zaslužuju ne bi mogli priuštiti te božićnice s nestrpljenjem očekuju.

Na području Zagrebačke županije božićnice umirovljenicima isplatit će sedam od devet gradova. U nekim gradovima isplate su već počele, dok je u drugima osiguran i dodatan krug isplata za one koji se nisu stigli prijaviti.

Samobor: Više od 600 000 kuna za božićnice

Predvodnik je svakako Samobor koji je u svom ovogodišnjem proračunu za božićnice osigurao 667 000 kuna. One se isplaćuju umirovljenicima s mirovinom manjom od 2000 kuna, a kreću se u rasponu od 200 do 500 kuna ovisno o visini mirovine.

Slično je i u Jastrebarskom koje božićnicu isplaćuje također za one kojima je mirovina manja od 2000 kuna te će umirovljenici s najvećom mirovinom dobiti po 100 kuna, oni s mirovinom do 1000 kuna 150, a za one kojima mirovina iznosi tek 500 kuna dobit će 400 kuna božićnice, najavili su iz Gradske uprave. Jastrebarsko je u proteklih 9 godina za isplatu ove mjere u proračunu osiguralo 1,5 milijuna kuna.

Božićnice i nezaposlenima

Za umirovljenike s područja Svete Nedelje, a koji imaju mirovinu manju od 2501 kunu osigurana je božićnica od 150 kuna. Osim njih božićnice će dobiti i nezaposleni građani Svete Nedelja kojima će se na taj način pomoći ovih blagdana.

U Dugom Selu božićnicu od 200 kuna mogu očekivati umirovljenici s mirovinom manjom od 2000 kuna kao i korisnici zajamčene minimalne naknade prema Zakonu o socijalnoj skrbi.

Zaprešić bez cenzusa

Božićnice od 100 kuna umirovljenicima isplaćuju Gradovi Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina i Zaprešić s tim da će ih u Ivaniću dobiti oni s mirovinom manjom od 2500 kuna, u Zelini oni s manjom od 3000 kuna dok u Zaprešiću tog cenzusa nema te će božićnice dobiti svi umirovljenici što je praksa već nekoliko godina. Iz gradske uprave Zaprešića kažu da je potrebno samo prijaviti se u evidenciju, a za one koji to nisu učinili raspisan je drugi rok.

Jedini, u našoj županiji, koji umirovljenicima sa svoga područja nisu osigurali božićnice su Gradovi Vrbovec i Velika Gorica. U Vrbovcu su zbog manjka sredstava u proračunu ove godine umirovljenici ostali uskraćeni za ovu božićnu pomoć no iz Grada su istaknuli kako će se nagodinu to promijeniti te su u novom proračunu za 2018. ta sredstva već osigurana.

Iz Velike Gorice se, za sad, po tom pitanju nisu oglasili. Umirovljenici tog, najvećeg grada Zagrebačke županije, božićnicu nisu dobili unazad nekoliko godina, a osim što se nije našla kao stavka ovogodišnjeg proračuna nema je ni u planu za 2018. godinu.

(Maja Ivčić)