°C 1

Samoborci slave Aninovo

26.07.2017.

majai

Blagdan svete Ane i ove se godine tradicionalno obilježava u gradu Samoboru. Svojevremeno se taj dan slavio i kao Dan Grada, no odlukom Gradskog vijeća Dan grada je vezan uz obljetnicu dobivanja povelje Bele IV i prebačen na listopad, a blagdan svete Ane, točnije, blagdan svetih Joakima i Ane, roditelja Bogorodice, zadržao je isključivo vjerski značaj.

Svetu Anu smatra se zaštitnicom majki i braka, domaćica, udovica, radnica, rudara, tkalja, krojača, slugu, siromaha, stolara i zlatara. No, prije svega joj molitve upućuju trudnice, porodilje i majke općenito. U Samoboru se sveta Ana slavi u istoimenoj kapelici na Anindolu, gdje je danas misu u 8 sati služio župnik Mladen Sinković iz župe Svetog Ivana krstitelja iz Luga. Drugo bogoslužje u 9:30 služio je župnik Branimir Budinski iz župe Krista Kralja iz Domaslovca, a središnje koncelebrirano blagdansko misno slavlje u 11 sati predvodio je dekan Zaprešićkog dekanata prečasni Ivan Frkonja.


Tradicionalno, središnja proslava blagdana svete Ane u Samoboru je na rasporedu prve nedjelje po blagdanu na tradicionalnom Aninovskom proštenju. Kod kapele svete Ane u nedjelju, 30. srpnja, mise počinju u 8, 9:30, 11 i 17 sati, a središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će rektor zagrebačke katedrale, monsinjor Josip Kuhtić.


Kao što je i običaj, uz duhovni program pripremljen je i onaj svjetovnog karaktera, odnosno Aninovsko proštenje. Tako se uz tradicionalnu ponudu gvirca, medenjaka i licitara kod kapele svete Ane isto može kušati i kupiti na Tanc placu na Anindolu uz prateći kulturno-umjetnički program u režiji udruge Etno fletno. Program na Tanc placu na Anindolu počinje u nedjelju u 12, a potrajat će do kasnog poslijepodneva.

(Grad Samobor)

Galerija slika

Samoborci slave Aninovo Samoborci slave Aninovo Samoborci slave Aninovo Samoborci slave Aninovo