°C 3

Prekograničnom suradnjom do razvoja kulture i turizma

20.07.2018.

Redakcija

Grad Jastrebarsko je vodeći partner na projektu na kojemu još sudjeluju Turistička zajednica Grada Jastrebarsko, Općina Črnomelj, Razvojno informacijski centar Bela krajina, Sveučilište u Ljubljani i Libertas međunarodno sveučilište, te pridruženi partneri vrijednom 1 316 243 eura kojem je cilj aktiviranje neprepoznatljive i obnova propadajuće kulturne baštine za održivi turistički proboj malih gradova uz granicu. 

Ugovore o sufinanciranju projekta naziva kulTura partneri su potpisali u Ljubljani, a u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2014.-2020. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljena sredstva iznose 1.118.807 eura (85%). Ostatak sredstava u iznosu od 197.436 eura (15%) osiguravaju partneri na projektu. Provedba projekta traje 30 mjeseci, odnosno do kraja 2020. godine.

U sklopu projekta u Jastrebarskom i Črnomlju trebali bi se razviti i testirati novi prekogranični turistički proizvod kulTura, a nakon toga potaknuti njegovo širenje na ostale turistički nerazvijene gradove uz granicu. 

-KulTura će predstaviti povijest malih gradova, povezati lokalnu ponudu, šetnju i doživljaj te omogućiti žive susrete s povijesnim likovima. Proizvod kulTura će biti podržan s prekograničnom digitalnom karticom za daljnje širenje i promociju, te prilagođen za posjete osoba s invaliditetom – priopćili su iz Grada Jastrebarskog.

U Jaski bi se trebao urediti i turističko-informativni centar za posjetitelje te paviljon u parku Erdödy koji bi dodatno trebali ojačati turističko-kulturni identitet našeg grada.

-Provedbom projekta očekuje se pozicioniranje Jastrebarskog kao turističko-kulturnog grada, stjecanje atraktivnog prekograničnog turističkog proizvoda koji će privući posjetitelje, aktiviranje i predstavljanje neiskorištene kulturne baštine u gradu za potrebe turizma te predstavljanje i pozicioniranje Jastrebarskog kao prvog grada u Hrvatskoj prilagođenog turistima s posebnim potrebama – istaknuto je iz Gradske uprave.
Nakon završetka projekta očekuje se 3,5 puta veća posjeta objektima uključenim u proizvod kulTura u Jastrebarskom.

(foto: Grad Jastrebarsko)