°C 24

Pogled u plavo: Mališani oduševljeni ronjenjem

23.05.2017.

majai

Pogled u plavo jedinstveni je projekt koji nastoji popularizirati i približiti javnosti bavljenje ronjenjem.

Na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom se u petak nalazio veliki bazen u kojeg je mogao zaviriti svatko tko je htio isprobati kako se to profesionalno roni. Članovi Ronilačkog kluba HRVI NEMO-ADRIATIC i Ronilački klub AdriatiCro Jastrebarsko zainteresiranim građanima, među kojima je bilo najviše djece, su pomagali roniti. Svrha svega je, kažu nam, naučiti ih kako pravilno roniti na dah.

-Odlučili smo se za ovakvu vrstu promocije, da se krene od najmlađih kako bi se krenuli baviti ronjenjem. Jer Zemlja je vodeni planet, ima 80% vode, a mi se ne ponašamo tako da živimo s tom vodom. Ronjenje je jako opasno ako se ne pridržavamo pravila. Upravo kroz ovaj projekt mi objašnjavamo djeci na koji način se koristi ronilačka oprema i na koji način se roni na dah – rekao nam je jedan od voditelja projekta Rene Cipovec.

Upravo se to u petak događalo u Jastrebarskom, odakle je ovaj projekt zapravo i krenuo 2010. godine. Provode ga profesionalni ronioci iz kluba AdriatiCro Jastrebarsko, a do sad je kroz njega zaronjeno 11 000 osoba. Projekt je gostovao u brojnim gradovima diljem Hrvatske, a najavljeno je i skorašnje gostovanje u Sloveniji te je potpuno besplatan za svakog tko se želi okušati u ronjenju na dah.

Najviše interesa, kažu ronioci, uvijek je kod onih najmlađih.

- U svakom gradu u kojem smo dosad bili zaronimo oko 150 do 300 osoba, najviše je to djece. Djeca tri dana prije toga ne spavaju, oni su budući ronioci, sanjaju to ronjenje, gledaju na televiziji i sve im se čini komplicirano, ali je zapravo kad probaju vide da je sve jednostavno – dodaje Cipovec.

Jednostavno i zabavno bilo je i mladoj Jaskanki Maši Širanović koja se odvažila i u bazenu na jaskanskom trgu prvi puta zaronila.

-Bilo je dobro i sviđalo mi se, a najviše kad me ronilac duboko potopil. Bila sam cijeli krug pod vodom. Voda je na početku hladna, a poslije topla. Htjela sam probati i nadam se da ću opet – rekla nam je Maša.

Kako se roni svim zainteresiranima pokazali su profesionalni ronioci, a pri samom uronu čekala ih je i podvodna izložba fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Galerija slika

Pogled u plavo: Mališani oduševljeni ronjenjem Pogled u plavo: Mališani oduševljeni ronjenjem Pogled u plavo: Mališani oduševljeni ronjenjem Pogled u plavo: Mališani oduševljeni ronjenjem Pogled u plavo: Mališani oduševljeni ronjenjem