°C 11

Na području županije su 863 hrvatska posavca

19.09.2017.

Igor

Već tradicionalno u Kloštar Ivaniću održana je 15. državna i 20. županijska izložba izvornih i zaštićenih pasmina konja - hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka.

Prema podacima od 13. rujna, na prostoru Zagrebačke županije registrirana su 863 hrvatska posavca (pastusi, kobile, omice, ždrebad). Više ih je samo u Sisačko-moslavačkoj županiji.

-Zadovoljan sam prikazanim grlima, ali ne i time što se populacija posavca zabrinjavajuće smanjuje. Time se smanjuje i biološka raznolikost na našim pašnjacima. Smanjenje broja grla rezultat je sveukupnih tržnih odnosa u našem gospodarstvu i nezainteresiranosti ljudi da budu komercijalni uzgajivači bilo koje pasmine konja- rekao je Ivan Šubek, voditelj uzgojnog programa pri Središnjem savezu uzgajivača hrvatskog posavca. 

U opadanju je i broj hrvatskoga hladnokrvnjaka, stoga će država od iduće godine, prilikom proglašenja najboljih grla osigurati veće potpore uzgajivačima konja poručio je tom prilikom državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, dok je zamjenik župana Hrvoje Frankić pozvao uzgajivače da iskoriste županijske potpore jer sredstava još ima.

Javni poziv je otvoren do 31. listopada.