°C 11

Jaskanke organiziraju humanitarku za braću iz Žumberka

22.12.2017.

majai

Dirnute potresnom pričom o dvojici braće iz Žumberka, koju je objavio 24sata.hr, Jaskanke Ana Marija Jugović i Tajana Jugović Lončarić pokrenule su akciju prikupljanja pomoći kako bi im ovih blagdana bar malo olakšali teške životne uvjete. Pozivaju sve Jaskanke i Jaskance, i sve ljude dobre volje da se prema svojim mogućnostima uključe.

Riječ je o dvojici braće, Jurici i Dragutinu Horvatu iz žumberačkog naselja Podvrh, a koji žive u teškim uvjetima na granicama preživljavanja. Njihovu tešku životnu priču obilježila su i samoubojstva njihove braće, te bolesti s kojima se iz dana u dan bore – jedan nema oko, a drugi ima teške epileptične napadaje i probleme s nogama.

-Ideja je da bismo svi mi ovog Božića, umjesto da darujemo one koje inače darujemo (naše bližnje), mogli ovoga puta pomoći potpunim strancima koji doslovno nemaju ništa za jesti i kojima je, kako sami kažu jedina želja za Božić nešto za pojesti – ističu organizatorice akcije.

Od danas pa sve do nedjelje, 24. prosinca, u Jastrebarskom će se organizirati prikupljanje hrane i stvari koje će se za Božić odvesti do Žumberka. Prijevoz je već dogovoren, a pridružiti se može svatko tko želi.

-Naš je cilj uključiti sve ljude dobre volje, to jest naše Jaskance i okolicu u dobrovoljno prikupljanje sredstava za pomoć – kažu organizatorice.

Skuplja se hrana (ona kojom bi se počastili na sam Božić i ona koja može duže stajati), voda (u većim bocama), odjeća i obuća koja vam je viška (majice, hlače, jakne, potkošulje, čarape i ostalo), deke, pokrivači i posteljina, higijenske potrepštine te drva za ogrjev.

-Odmah želimo naglasiti da braća nemaju ni žiro račune, no ako biste bili voljni i novčano pomoći, može se i to riješiti. Voljele bismo naglasiti da je njihov veliki problem to što nemaju peć za grijanje, krov im prokišnjava te su im zidovi goli i pljesnivi. Sekundarni je cilj ove akcije vidjeti koliko bismo mogli napraviti po pitanju kupnje peći za grijanje, jer ih čeka zaista hladna i teška zima. Najveća nam je želja pomoći na neki puno, puno veći način, možda u smislu obnavljanja postojeće kuće ili rješavanja stambenog pitanja – stoji u opisu akcije.

Humanitarna pomoć prikupljat će se na adresi Radnička cesta 35 Jastrebarsko, a tko god nije u mogućnosti doći u Jasku pomoći im može na njihovoj adresi Poklek 12, 10432 Bregana.

-Zahvaljujemo vam od srca na ukazanoj volji da zajedno učinimo nekome barem sam Božić ljepšim -istaknule su Ana Marija Jugović i Tajana Jugović Lončarić

Sve informacije o akciji možete pronaći ovdje, a priču o nesretnoj braći iz Žumberka možete pročitati ovdje.

(Maja Ivčić/foto: 24sata.hr/facebook)