°C 13

Fotoaparatom "uokvirile" trideset duša

17.01.2018.

majai

Fotoklub Klik već tradicionalno „otvara“ godinu novom izložbom fotografija, ovog puta svojih članica. Iza poetičnog naziva „Uokvirena duša“ posjetitelje je dočekalo 30 portretnih fotografija s kojima se predstavilo 17 autorica kluba.

-Tema je bila zadana i autorice su se, u skladu s vlastitim senzibilitetom, potrudile dati ono najbolje od sebe i pokazati svoj odnos prema osobi koja se nalazi ispred objektiva. Zadatak nimalo lak, jer trebalo je odabrati zanimljivu osobu ili lice, osjetiti njezinu posebnost, odabrati odgovarajući ambijent i odrediti kadar, a fotoaparatom pronaći „ono nešto“ što će dotaknuti promatrača. Tako se među izloženim fotografijama nalaze veseli i iskreni portreti djece, studijski portreti te nekoliko portreta u prirodnom okruženju – rekla je Neda Rački, selektorica izložbe.

Pohvaljene su tri fotografije: „Autoportret“ Sanje Kociper, „Pogled“ Danijele Štefanac, te portret djevojke iz dvadesetih godina pod nazivom „Gdje“ Davorke Trbojević. Treća nagrada pripala je Željki Šabarić za portret saksofoniste Igora Geržine pod nazivom „Tranquillity“. Druga nagrada je pripala Tei Dalić za fotografiju „Intentions“ – studijski portret mlade djevojke vrlo izražajnog lica oslobođenog bilo kakve šminke.Prvonagrađeni portret „Trenutak“ autorice Valentine Vukadinović klasičan je crno-bijeli portret gdje je sve na svom mjestu.

Klikovci kažu da su neizmjerno sretni što fotografkinja koja nosi počasno zvanje EFIAP platinum, koja je dobitnica godišnje nagrade za fotografiju Tošo Dabac, koja je osvojila 3 Grand Prix-a i preko 145 međunarodnih nagrada u preko 52 zemlje za svoje fotografija, prihvatila da žirira ovu izložbu. U znak zahvale naknadno će joj biti uručen kraluš, tradicijska ogrlica koja ima status nematerijalne kulturne baštine, udruge Kragulj, poklon Grada Svete Nedelje.

-Izuzeto mi je drago uvijek vidjeti pozivnicu fotokluba Klik, bez obzira o kakvom se događanju radi, zato što znam da će to biti nešto lijepo i dobro. Vi ste primjer kako bi bilo koja udruga trebala raditi. Podršku Grada imat ćete uvijek u svim vašim projektima – rekao je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Izložbu je otvorio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekavši kako svaka fotografija priča priču za sebe.

-S lica svake osobe možemo iščitati i vanjštinu i unutrašnjost čovjeka, upravo ono što je taj trenutak nosio sa sobom.

Uvodno je okupljene pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, a program je moderirala voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović. Doživljaj izložbe upotpunile su glazbenim programom Lada Lokmer i Maja Cipek.

Izložba je nastala u sklopu projekta „I ja volim fotografirati” kojim je fotoklub Klik odlučio popularizirati bavljenje fotografijom kod žena i mladih. Cilj projekta koji u potpunosti financira Zagrebačka županija je razvijanja fotografskih vještina, edukacije u korištenju specifične fotografske opreme, upoznavanja raznih fotografskih tehnika, razvitak i promidžba fotografije kao umjetničke discipline te fotografske kulture.

Koliko su portreti članica fotokluba Klik otkrili svoju dušu, dođite pogledati do 23. siječnja u Bunker, Centar za mlade i procijenite sami.

(Fotoklub KLIK)

Galerija slika

Fotoaparatom "uokvirile" trideset duša Fotoaparatom "uokvirile" trideset duša Fotoaparatom "uokvirile" trideset duša Fotoaparatom "uokvirile" trideset duša Fotoaparatom "uokvirile" trideset duša