°C 3

Dan zaštite okoliša: Izložba o park- šumi Tepec-Palačnik

05.06.2018.

Redakcija

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na današnji dan, 5. lipnja, na dan kada je 1972. godine u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš.

Povodom tog velikog datuma Javna Ustanova Zeleni prsten danas je na autobusnom kolodvoru Samobor otvorila izložbu fotografija, grafika i dopisnica o Park šumi Tepec-Palačnik.

Izložba prikazuje Park-šumu Tepec-Palačnik s naglaskom na Anin-perivoj i stari grad Samobor, a posjetitelji će moći uživati u grafikama Nikole Gyuricha i fotografijama Franje Bahovca te velikom broju fotografija dopisnica.

-Grafike Nikole Gyurich, učitelja, pisca i prevoditelja nastale su između 1896.-1898. godine za vrijeme posjeta ocu, koji je radio u šumariji Samobor. Franjo Bahovac bio je ugledni građanin Samobora i veliki ljubitelj novog medija čije fotografske slike svjedoče svojedobno o ključnoj ulozi amatera u razumijevanju i primjeni fotografije, a prikazuju Samobor s kraja 19. i početka 20. stoljeća- kazali su iz Zelenog prstena.

Riječ je o izložbi koju Javna ustanova Zeleni prsten stalno dopunjava te stoga i ovim putem poziva sve građane koji imaju neki dokument, sliku, fotografiju, razglednicu i sl. iz toga doba da se javne u Javnu ustanovu.

Ove je godine posebna pažnja na globalnoj razini posvećena problemu zagađivanja plastikom, a iz Zelenog prstena vas pozivaju da se i vi pridružite te svojim „malim“ velikim korakom učinite svijet boljim mjestom za život.