°C 19

Bartolovo u Zelini

21.08.2018.

Vana Pocrnjić

Sveti Ivan Zelina je grad u kojem se održavaju brojne vinske svečanosti i grad je koji ima dugogodišnju tradiciju održavanja izložbi vina. Tako je ove godine održana 50. po redu Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Uz tradicionalne vinske blagdane Vincekovo i Martinje, u Zelini se tako obilježava i Bartolovo, koje se slavi 24. kolovoza, kada se u vinogradima podiže klopotec, koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba.

Udruga vinogradara i vinara „Brina“ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Svetog Ivana Zeline, organizira proslavu na bregu Belavine, iznad Kalinja, u petak, 24. kolovoza, s početkom u 17 sati.

Udruga „Brina“ među svojim članovima bira vincilara i pudara na godinu dana, do sljedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je tijekom godine pokazao najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti.“

-Bartolovo se u našem gradu održava četvrtu godinu zaredom, a iz godine u godinu bilježimo sve veći interes te nas se okupi nekoliko stotina. Posjetitelji su prepoznali neposredan način organizacije i to im se jako sviđa. Svi vlasnici kleti na bregu Belavina uključeni su u organizaciju i taj dan nesebično otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima. Ispred svake kleti postavljeni su dodatni stolovi za druženje. Udruga „Brina“ svake godine pripremi nekoliko vrsta jela, koja se dijele besplatno kao i vino. Manifestacija se tradicionalno održava svake godine 24. kolovoza, a proslava uvijek potraje do dugo u noć. Na zelinsku tradicionalnu proslavu rado pristižu i naše prijateljske vinarske udruge iz svih krajeva Hrvatske – kazali su organizatori.

Program manifestacije započeti će u petak, 24. kolovoza s početkom u 17 sati gdje će domaćini vinogradari udruge Brina poželjeti dobrodošlicu svim gostima. Nakon toga izabrati će se i imenovati vincilir i pudar. U 17:30 sati postavljat će se klopotec i strašilo, župnik Vlado Bogdan blagoslovit će vinograd.

(Izvor i foto: Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina)