°C 10

150 gljivara "okupiralo" Žumberak

20.09.2019.

Romana Šimek

Nakon dugih priprema članova Gljivarske udruge Sunčanica - Samobor u subotu, 14. rujna, održana je 3. Sanoborska glivarijada na Budinjaku, u prekrasnom prirodnom ambijentu i prostorima Eko centra, Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Dan je bio sunčan i kao stvoren za veliko gljivarsko druženje. Izbor lokacije se pokazao kao pun pogodak, jer se na gljivarijadu odazvao velik broj članova gljivarskih udruga iz cijele Hrvatske, njih oko 150.

Nakon prijava ekipa, srdačnih pozdrava gljivara, aperitiva, bogatog i obilnog doručka, gljivarske dobrodošlice od strane predsjednika Udruge Miroslava Stanića, predsjednika HMGS-a Branka Bartolića i predstavnika Grada Samobora Krunoslava Znike, krenulo se na obližnje gljivarske terene u potragu za gljivama. 

Berači su obišli bjelogorične, crnogorične i miješane šume, livade i šumarke. Iako vrijeme nije naklonjeno rastu gljiva, našlo se podosta vrsta. Nekoliko sretnika uspjelo je pronaći čak i nekoliko vrganja. Od poznatih i popularnih vrsta gljiva bilo je sunčanica, prosenjaka, puhara, dedeka, lisičica... Budući da je velika većina gljivara bila prvi put na Žumberku i u Budinjaku, dodijeljeni su im stručni vodiči, determinatori udruge: Vladimira Mihelić, Hrvoje Bertović i Božo Laušin. 

Nakon povratka gljivara s terena usljedilo je natjecanje za najljepšu košaricu, najljepšu gljivu, za najstarijeg člana, za najekipu i za glavnu nagradu - najljepšu sunčanicu. 

Najljepšu košaricu osvojila je Đurđica Božić iz GD Smrčak iz Čakovca. Najstariji gljivar, sa svojih 88 godina, također dolazi iz GD Smrčak iz Čakovca. Nagradu za najljepšu gljivu osvojila je ekipa Kraljevke iz Gline, a najekipa je bila GD Karlovac. Glavnu nagradu, onu za najljepšu sunčanicu, osvojila je Jasminka Šalković iz GD Zet-Zagreb. 

Nakon dodjele nagrada uslijedila je podjela zahvalnica svim prijavljenim ekipama, a u međuvremenu se dijelio i čuveni gljivarski kotlić, kojeg su domaćini, u količini od 120 litara, pripremili za sve sudionike. Uz kotlić, u ponudi su bili i popečki od gljiva, a gljivarijada je završila uz piće, kolače, kavu i domaću muziku. 

Vrijedno je spomenuti i Dane žumberačkog krumpira, koje je organizirala lokalna udruga. Svi su mogli probati specijalitete sa čuvenim domaćim krumpirom, koji su se odlično uklopili i "sljubili" s gljivarskim specijalitetima.